SPOOON 1-2-3

Dőzs

2014. január 26. - Bezzegh Éva

A döntésembe, hogy immáron nem próbaképpen, hanem életmódszerűen áttérek a paleolit (elég hülye és hiteltelen névválasztás egyébként, mert a paleolit kor végén már folytattak mezőgazdálkodást az őseink, így gabonát és tejet is fogyasztottak) étrendre, nagyban belejátszott, hogy felfedeztem néhány lelőhelyet, alapanyagot és blogot, ami a "kívánós" időszakaimban kisegít. Ilyen a Rózsadombcenterben nyílt NoMilk, ahol a ritkán megmutatkozó édességigényemet tudom azonnal csillapítani a kifogástalan paleo süti szortimenttel, amit a tulajok alapos kóstolótúra után gondosan váltogattak össze a beszállítóktól. Szintén náluk kapható számos olyan alapanyag, amivel itthon tudok kenyeret sütni Ági barátnőm áldásos receptje jóvoltából, illetve sütit, kekszet, tortillát, palacsintát, stb., amikor épp arra vágyom, és nem akarom megborítani az étrendem, de ezen termékek közül számos házhoz is jön a már korábban méltatott Paleoshopból. Tehát van sütim, kenyerem, tésztám, kekszem, pizzám, tejem... mindenem, ami ha hiányzik az "előző" életemből, akkor megteremthetem íz-, állag-, egészség-... vagyis mindennemű kompromisszum nélkül. Sőt! Szoktam mondani, hogy tessenek szíves úgy magában megkóstolni a búzalisztet, majd a mandula- vagy gesztenyelisztet. Melyiknek van íze? Hát persze, hogy az utóbbiakból aromásabb sütemény, keksz is készíthető. Nyilván ezek nem olcsó készítmények, de nem ezeken kell élni, ezek akkor játszanak be, ha alkalomadán felüti a fejét a "kívánás". Ráadásnak ha azt tesszük mérlegre, hogy mennyi orvosi és gyógyszerköltséget spórolunk meg hosszútávon...

A blogok pedig, amelyek mindenek előtt a legtöbb iheletet, ötletet, útmutatást adják: a 3 könyvvel is büszkélkedhető Elana Amsterdam méltán népszerű, és jól áttekinthető, egyszerű (nem kizárólag paleo, de minden esetben gluténmentes) recepteket felvonultató blogja, az Elana's Pantry, a hihetetlen kreatív Meatified illetve Carol Lovett guténmentes oldala a Ditch the Wheat.

A következő 15 perces recept alapöltete az Elana's Pantryről van. Ahogy az eredeti arányokkal kipróbáltam, nekem nem működött, úgyhogy változtatnom kellett rajta, ahogy ízben is módosítottam. Az én verzióm ez lett. Sajttal, borral remek vendégváró, sznekk utazáshoz, idodában, kirándulás alkalmával, de az iskolai uzsonnás csomagban is van helye.

KAKUKKFÜVES-PARMEZÁNOS PALEO KEKSZ

hozzávalók

1 bögre mandulaliszt

1kk

1ek kakukkfű

2ek reszelt parmezán

1 tojás

1ek olívaolaj

A szárazanyagokat, mint a mandulaliszt, a só, a kakukkfű és a parmezán, elkeverem egy tálban, ahogy a nedveseket, azaz a tojást és az olívaolajat is egy másikban, majd a két tál tartalmát alaposan összedolgozom, összegyúrom. 

A sütőt 175 fokra állítom. A tésztát két sütőpapír között 2-3 millli vékonyra nyújtom, egy pizzaszeletelő koronggal négyzeteket vágok belőle, egy sütőpapírral bélelt tepsiben elrendezem, a maradékot összegyúrom, újra kinyújtom, vágom, addig, amíg a tészta el nem fogy. 12-14 perc alatt készre sütöm, hagyom kihűlni, hogy roppanjon.

Dobozban tárolva napokig eláll... ha megéri.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4418090310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása