Idén megért bennem az elhatározás, hogy újra belevágok, és talán már nem csupán próba üzemmódban, de életformaként állok át a paleo étrendre. Mostanában nagyon elkényelmesedtem, ami a keményítőlet illeti: volt rozskenyér, rizstészta, tortilla, pizza. Elég. Szeretnék a 40. szülinapomon úgy kinézni, hogy azt, hogy "megértem", azokon kívül, akik tudják, más nem tudná megmondani. Ehhez pedig az egészségtudatos életmódon, ezzel együtt a belső egyensúlyom megtalálásán/megtartásán vezet az út.
Amikor számba vettem, hogy mi mindent kell fokozatosan és végérvényesen száműznöm itthonról, hogy azok helyébe mi lép majd, két dolognak nagyon megörültem: hogy korábbi értesüléseim ellenére a csicsóka és az édeskrumpli paleo. Már csak a tésztára kell valami okosat kitalálni, ha nem akarom a fél életem arra feltenni, hogy spagetti tököt vadászom, répát, cukkínit spirálozom, vagy vagyonokat költök gesztenyelisztből készült tésztákra.
KELETIES ÉDESKRUMPLI KRÉMLEVES GRILLEZETT CHILIS GARNÉLÁVAL
hozzávalók
a leveshez
1kg édesburgonya
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1l víz
3 bio zöldségleveskocka
400ml kókusztej
2cm gyömbér
1/2dl halszósz
2 narancs leve és egy héja
korianderzöld
a rákhoz
10dkg garnéla
2ek olívaolaj
só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 chili
pár csepp lime
A rákfarkakat bepácolom az olaj, a só, az aprított chili és a zúzott fokhagyma keverékébe.
Az édeskrumplit, a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát meghámozom, feldarabolom, majd vízgőz fölé teszem fedő alatt párolódni. Amikor puha, a párolóráccsal kiemelem az edényből, amiben aztán elkészítem az alaplevet úgy, hogy a vizet 1 literre bővítem forralt vízzel, ebben feloldom a leveskockát, elkeverem a kókusztejjel, a halszósszal, a narancshéjjal és narancslével, majd belepürésítem a zöldségeket.
A rákfarkakat forró serpenyőben egy pillanat alatt lepirítom.
A chilit és a korianderzöldet felaprítom.
Tálaláskor a levest forrón bögrékbe merem, meghintem chilivel és/vagy korianderrel, végül egy pálcára húzott, pár csepp lime-mal megcsöpögtetett garnélát biggyesztek mellé. Igény szerint meglocsolom a rák visszamaradt chilis-fokhagymás pácolajával.
Hideg napok jönnek. Jól fog esni ez a napidőző, forró, édes, ízes, egészséges levescsoda.
Éva
Ui.: A kép elkészítéséhez Apa segédkezett, s nyújtott segéd kezet. Szó szerint. Köszönet. <3