SPOOON 1-2-3

Tejmentesen

2013. december 24. - Bezzegh Éva

Tehenek teje? Teljesen elengedtem. Keresheted: meglelned mellettem lehetetlen. Eme helyen kelletlen. Egyetlen gyermekemnek sem veszek, helyette helyettest kerestem, leltem, s esznek ezek rettenetes szeretettel... szerelemmel. Egyebek mellett tejes desszerteket kevergetek rendre, s tesztelek egyre lelkesebben. Nesze nektek ezennel ez:

KARDAMOMOS-MÉZES-PEKÁNDIÓS NARANCSFLAN

hozzávalók

1/2kg méz

2 marék pekándió (hagyományos dióval helyettesíthető)

8 tojás + 4 tojássárgája

3/4l zabtej

1 narancs héja1 1/2 narancs leve

1tk őrölt kardamom

1tk őrölt szerecsendióvirág (elhagyható)

1ek narancsvirágvíz (elhagyható)

A méz felét közepes lángon felteszem egy edényben, és kb 10-15 perc alatt alacsony lángon karamellás sziruppá forralom. Egy piteforma aljába szórom a pekándiót, rálocsolom a szirupot és elterítem - hagyom megdermedni.

A zabtejetfelmelegítem. A tojásokat a tojássárgájával és a mézzel fehéredésig habosítom, hozzákeverem a meleg (de még forráspont előtt a tűzről levett) tejet, a fűszereket, és egy kanál hátával tompítva a mézkaramellre öntöm. 

A formát egy mélyebb tepsibe teszem, 2/3 felöltöm hideg vízzel, és az egészet egy 180 fokra előmelegített sütőbe tolom 70 percre. Akkor van kész, ha egy kést belemártom, és az szárazon jön ki. (Kicsit púposodni fog a flan a sütés vége felé, ami teljesen normális, ahogy az sem baj, ha a dió feljön a flan tetejére.)

Amikor a flan kész, óvatosan kiemelem a tepsit vigyázva, hogy le ne forrázzam magam. A piteformát is kiemelem a tepsiből még mindig marha óvatosan, majd félreteszem egy órára hűlni. Amikor szobahőmérsékletű, mehet a hűtőbe további minimum egy órára, de akár egy napra, tehát előre elkészíthető, mint a korábban említett menüsorban a mousse, a gazpacho, a tortilla, a karaj.

Tálalás előtt a flant egy késsel elválasztom a forma falától, majd egy peremes tányérra fordítom, ami megtartja a desszert leveit. Igény és ízlés szerint díszítem.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr518090280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása