A minap a Spárban megakadt a szemem egy tálca valamin. Nekem herének tűnt. Közelebb hajoltam. Az is volt. Pulykahere. Hát persze, hogy betettem a bevásárlókocsiba, és már meg is volt a koncepció:
FOKHAGYMÁS FEHÉRBOROS CHILIS PULYKATÖKE
hozzávalók
1 tálca pulykahere
1dl olívaolaj
5 nagy gerezd fokhagyma
1/2dl fehérbor
1 thai chili
1tk só
1/4 citrom leve
3 csomag friss petrezselyem
frissen őrölt bors
tálaláshoz friss, ropogós bagett vagy ciabatta
A pulykatökét gyakorlatilag pont úgy készítem el, ahogy a rákot szoktam: az olajat felhevítem, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és illatozásig pirítom, majd beleteszem a pulykatökét, felöntöm a borral, sózom, és magas lángon pár perc alatt készre pirítom, ennyi idő alatt az alkohol is kifő a borból. Végül aprított chilivel és petrezselyemmel forgatom össze a pulykatökét, ráfacsarom a citromlevet, borsozom, és forrón tálalom friss bagettel vagy ciabattával tunkolni. Az európai ízhatást könnyen átfordíthatom távol-keletibe, ha petrezselyem helyett korianderzöldet használok, reszelek egy ujjnyi gyömbért a serpenyőbe, és aprított citromfüvet adok a fogáshoz.
Éva