A fúziós konyháról korábban írtunk már. Legjellemzőbb vonása, hogy a nyugati konyhát elegyíti a keleti/távol-keleti konyhával, hogy izgalmas, új ízek, textúrák, megoldások jöhessenek létre tovább színezve a világ amúgy sem szürke kulináris palettáját. Néha azonban a fúzió pont a praktikumot szolgálja, így esett, hogy a napokban ravioli tészta gyártása helyett időspórolás céljából egy zacskó wonton tésztát állítottam a vacsoraügy szolgálatába, hogy így majdnem friss tésztaélménnyel ajándékozzam meg a családot.
KARFIOLOS-JUHTÚRÓS WONTON RAVIOLI SZERECSENDIÓVAJJAL ÉS PIRÍTOTT DIÓS PARMEZÁNNAL
hozzávalók
a töltött tésztához
1 zacskó fagyasztott wonton tészta (friss lasagnelapokkal helyettesíthető, azokat viszont méretre kell darabolni)
600g karfiol
200g juhtúró
10dkg frissen reszelt parmezán sajt
3 gerezd fokhagyma
2 tojás + 1 tojás fehérje
1tk só
frissen őrölt bors
a mártáshoz
100g vaj
1/2 frissen reszelt szerecsendió
csipet só
a befejezéshez
2 marék dió
10dkg reszelt parmezán sajt
A karfiolt megmosom, rózsáira szedem, és egy párolóedényben sós gőzben fedő alatt puhára párolom. Egy másik nagy edényben felteszek vizet forrni.
A juhtúrót az egyik 10dkg reszelt parmezánnal, a zúzott fokhagymával, a tojással, sóval és borssal elkeverem, majd a megpuhult és alaposan összetört karfiollal jól eldolgozom.
A tésztalapok felét egy nyújtódeszkán elrendezem, mindegyik közepébe teszek egy teáskanálnyi karfiolos tölteléket, a tészták szélét megkenem tojásfehérjével, majd mindegyiket egyenként beborítom a tésztalapok másik felével úgy, hogy a töltelék mellett minél kevesebb levegő maradjon a párnácskákban, amiknek aztán a széleit alaposan összenyomkodom.
Egyszerre annyi raviolit teszek a sós vízbe, hogy ne tapadjanak össze (nekem 4db fért el). Adagonként kb. 3 percig főzöm őket. Közben a vajat felmelegítem, belereszelem a szerecsendiót, hozzáadom a csipet sót, és elkeverem. A diót egy száraz serpenyőben lepirítom, és a maradék parmezánnal egy robotgépben ledarálom.
Amint a tészták kifőttek, lecsöpögtetem őket, és adagonként tálalom kevés szerecsendiós vajjal megöntözve valamint a pirított diós parmezánnal megszórva.
Kevés rukolával mennyei fogás.
Szép hetet!
Éva