SPOOON 1-2-3

Már ez is kezdi!

2013. október 31. - Bezzegh Éva

Éva évek óta mondja. Tudtam, hogy Neki működik a paleolit étrend, elképesztő kreativitással, energiával és elhivatottsággal talál ki nap mint nap újabb recepteket, melyek gabona, tejtermékek és cukor nélkül készülnek. A megszokott, akár komfortkajákat is képes újragondolni: piskóta, főzelékek, sütemények nyernek új, egészségesebb, mégis ízletes formát, s ezeket kislányai és párja is örömmel fogyasztják. De nekem sok volt ez a paleo.

Pedig alapvetően hasonlóan gondolkodom én is a táplálkozásról. A cukor nálam is szinte tabu; legfeljebb finomítatlan nádcukrot, nyírfacukrot, juharszirupot vagy mézet használok, de ezeket is nagyon ritkán. A gabona esetében a teljes kiőrlésűeket részesítem előnyben, és ezekből is keveset fogyasztunk. A tejtermékekről nem tudok lemondani, sajtokat és a reggeli kávémból a tejet nem tudom elhagyni, de ez is kis mennyiség.

A feleségem most teljes erővel paleózik, és a közös étkezések nem jelentenek lemondást. Egyrészt sokat segítenek Éva receptjei, az elmúlt években egy könyvre való mennyiség megjelent a neve alatt (nem gondolkozol a kiadásán, anyukám?), másrészt mi is kitalálunk újakat. Találtunk valódi virslit (csak hús, szalonna és fűszerek vannak benne, semmi szója vagy más adalék), ehhez készítettünk kelkáposzta-főzeléket. Működik.

PALEO KELKÁPOSZTA-FŐZELÉK

kell hozzá

egy fej kelkáposzta

zöldségalaplé (jó bio kockából)

2-3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál tápiókakeményítő

egy kávéskanál (frissen, mozsárban) őrölt római kömény

olívaolaj

A káposztát szedd leveleire, mosd meg, vágd ki a kemény torzsákat, majd csíkozd fel. Olívaolajon fonnyaszd meg kicsit (1-2 perc), majd dobd hozzá az aprított fokhagymát és a római köményt. Öntsd fel az alaplével, amennyivel szereted. Kóstold, elég sós-e. A tápiókakeményítőt keverd el egy kis olívaolajban, majd néhány kanál lével, habverővel keverd csomómentesre. Öntsd az egészet a káposztához, főzd pár percig (amíg a keményítő besűrűsödik). Az egész néhány perc, maradjon a káposzta egy kicsit roppanós (ezért nem is forrázzuk le előtte, ahogy a régi recept írja). Friss őrölt bors, tálalás.

A keményítő idővel visszahígul, ha marad másnapra, levesesebb lesz.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3718090242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása