SPOOON 1-2-3

Un petit malheur

2013. szeptember 19. - Bezzegh Éva

Azaz egy kis malőr... egy pihenősre szánt hétvégén pedig egyenesen tragédia, ha arra eszmélsz, hogy a fagyasztód megadta magát, és minden tartalma a keményre fagyottról szinte szobahőmérséketre váltott a téli ínségesebb időkre gondosan kiválogatott, megmosott, kiporciózott bio gyümölcsöktől és zöldségektől a házi fagyikon át a húsokig, eltett kész ételekig. Ilyenkor ugrik a henyélés, és a családi konyha ipari termelőegységgé alakul át. Így esett hát, hogy a héten a fülünkön is szeder folyt: volt itt szedres-mákos piskóta, szedres-csokis muffin, szedres müzli, szedres smoothie, kakukkfüves szederleves, és amiről mostanában nem tudok lekattanni: sütés nélküli tésztamentes pannacotta torta, ezúttal joghurtból, mákkal, mézzel, mandulával, vaníliával és egy vaskos lime-os, mézes, rózsavizes szederréteggel. Ha épp nem szakad ránk öt tönna szeder, bártan lehet egyéb gyümölcsökkel variálni szezonálisan, mint szilva, ribizli, barack, mangó, mandarin, ananász, eper, bármi...

SZEDRES-MÁKOS-MANDULÁS JOGHURTTORTA LIME-MAL, RÓZSAVIZZEL ÉS RÓZSASZIRMOKKAL


hozzávalók


mákos-mandulás joghurtréteg

6dl natúr joghurt

10dkg nem darált mák

10dkg mandula

3-4ek méz

1 vanília kikapart magja

6 lap zselatin

rózsavizes-lime-os szederréteg

200+200g szeder

3-4ek méz

3dl víz

1 kezeletlen lime leve és héja

1ek rózsavíz (elhagyható)

6 zselatinlap

díszítéshez friss vagy szárított rózsaszirmok és tört mandula

Először a joghurtréteget készítem el. Ehhez a zselatinlapokat különválasztom, egy kis tál hideg vízbe teszem, hogy megpuhuljanak. A joghurtot a mézzel, a mákkal, a mandulával és a vanília kikapart magjával egy robotgépbe teszem. A megpuhult zselatin lapokról a vizet leöntöm, a lapokat kifacsarom, és fél deci forró vízben csomómentesre feloldom őket, majd a robotgép tartalmához adom. A tortaalapot egy-két percnyi folyamatos és intenzív pürésítés mellett összedolgozom (annyira, hogy a mandula se maradjon darabos), majd egy jól záródó 23 centis kapcsos tortaformába öntöm, elegyengetem a felszínét, és pár órára hűtőbe teszem.

Amikor az alap a hűtőben megkötött, elkészítem a torta felső rétegét. Ehhez a másik 6 zselatinlapot különválasztom, szintén egy kis tál hideg vízbe teszem, hogy megpuhuljanak. Közben az egyik 200g szedret a mézzel, a vízzel, a lime levével és héjával valamint a rózsavízzel robotgépbe teszem. A mozdulatsor már ismerős lesz: a megpuhult zselatin lapokról a vizet leöntöm, a lapokat kifacsarom, és fél deci forró vízben csomómentesre feloldom őket, majd a robotgép tartalmához adom. A réteg hozzávalóit egy-két percnyi folyamatos és intenzív pürésítés mellett összedolgozom, a habot gondosan leszedem a szederpüré tetejéről. A maradék 200g egész szedret elosztom a megkocsonyásodott tortaalapon. Előveszek egy sűrű szitát, és a szederpürét átszűrve rácsorgatom, hogy a réteget a magokról megfosszam, így majd csak a mákszemek és a madula fog ropogni a fogunk alatt. A szűrés végén is, amikor már csak a magok maradnak, és az utolsó csepp gyümölcspürét is át szeretném préselni a rostán (ezt egy kanál hátával teszem), újból keletkezhet hab a torta tetején. Ezt is igyekszem, amennyire lehet, lehúzni a tortáról, hogy a felszíne, ha megdermed, szép fényes legyen. (Nekem nem sikerült maradéktalanul idő hiányában.) Újabb néhány óra hűtés következik.

Tálalás előtt nincs más dolgom, mint megszórom a torta tetejét friss vagy szárított rózsaszirmokkal és durvára vágott mandulával.

Ugyan a hűtés miatt az indulás és a végtermék között jópár óra el kell teljen, de nettó munka nem több a sütivel, mint 10-15 perc. Tehát egy reggeli készülődés során az alap összedobható, délutáni hazaérkezéskor a teteje, így vacsorakor már az asztalra kerülhet, hogy megkoronázzon akár egy hétköznapi estét vagy egy hétvégi eseményt.

Éva


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr818090234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maja 2013.09.19. 12:30:23

Nagggyon jól hangzik, ezt valószínüleg kipróbàlom, bàr nàlam az avokàdòs-crevette-es, cukkinis, spàrgàs receptjeitek népszerübbek, mint a desszertek, a thai ihletésü levesedröl nem is beszélve!!! :) (kis megjegyzés, ha nem haragszol meg: nem "en", hanem "un" petit malheur... Bocs :)

Spooon 1...2...3! 2013.09.19. 13:27:56

Köszönöm a korrekciót, javítom is, ahol még tudom. Melyik thai ihletésű levesre gondolsz, Maja?

Maja 2013.09.19. 13:55:51

konkrétan a zöldséges-csirkésre gondoltam, amit màr többször elkészìtettem, de tervezem a kagylòsat is :)... minden esetre, amikor épp ötlet-hiànyban szenvedek, megnézem mi van itthon, aztàn alapanyagok alapjàn megnézem a receptjeiteket (bevallom, hogy néha nem pont azt csinàlom, de legalàbb meghozzàtok az ihletet! :))

Spooon 1...2...3! 2013.11.06. 11:40:38

Maja, ez a főzés lényege! Az ember legtöbbször úgy kezd neki a konyhai pályafutásának, hogy pontos másolással reprodukálja a recepteket, de kellő rutin megszerzése után a recepteknek már csak ihletadó szerepe van: egy-egy alapanyag-párosítás vagy íztársítás, esetleg főzési, netán tálalási technika is elegendő ötletszikra egy adott receptből, hogy egy új, klassz dolog szülessen. A címkéket pedig pont olyan használatra szántuk, ahogyan Te kezeled. Örülünk, hogy "működik" az oldal. :) További jó kísérletezést Neked! (A thai levest épp tegnap főztem meg én is újra hosszú idő után, a család legnagyobb örömére. Hál' Istennek maradt mára nekem is egy kevés ebédre. Most tettem le a kanalat... addig nem ment, amíg a teljes tál el nem fogyott. ;) Éva
süti beállítások módosítása