SPOOON 1-2-3

Egészséges lenne?

2013. augusztus 25. - Bezzegh Éva

A mi generációnk szüleinek még azt tanították, hogy a tej az erő, egészség, és a tejtermékekkel készült élelmiszerek jót tesznek a gyerekeknek, függetlenül attól, mi minden káros anyaggal turbózzák. Így lett a túrórudi is egy meg nem érdemelt piedesztára emelve, pedig tele van cukorral és adalékanyaggal - mindennek mondható, csak egészségesnek nem. A legtöbb szülő azonban még mindig abban a hiszemben veszi és adja a gyerekének kilószámra a "hungarikumot", hogy ezzel jót tesz. Ennek az ellenkezője igaz. 

Ha már az íztől teljesen függő lett a gyerek/szülő, ezzel együtt egy felelősségteljesebb üzemmódba kíván kapcsolni a család, akkor sem kell lemondani róla. A lenti nyalánkság megidézi a szeretett aromákat, 10 perc alatt elkészül, nem kell hozzá sem sütni, sem főzni tudni, cukor helyett mézet tartalmaz, adalékok nincsenek benne, ráadásul annak dacára, hogy torta, tésztamentes, így még egy fogyókúrába is beleférhet. Amit pedig a zselatinról tudni érdemes: lapot vegyünk, semmiképpen ne port!!! A lapzselatin az tiszta állati eredetű hozzávaló: többnyire ló, szarvasmarha és sertés kötőszövetéből kivont kollagénből készül. Ez az anyag tartja össze a kocsonyát is. Természetes, ráadásnak egészséges: jó hatással van az ízületekre, építi a porcokat. Szemben a porral, ami tömény adalék.

SZEDRES-MÉZES TÚRÓRUDI TORTA

hozzávalók

600g morzsás túró

200g natúr joghurt

200g krémméz

10 lapzselatin

1/2 citrom héja és a pár csepp citromlé

1 rúd vanília

150g minimum 65% kakaótartalmú csoki

300g szeder

A zselatint laponként szétszedem és pár percre hidegvízbe áztatom, hogy megpuhuljon. Vizet forralok. Ha már puha a zselatin, leöntöm róla a hideg vizet, kifacsarom, visszateszem az áztató tálba, felöntöm fél deci forró vízzel, és folyamatos keverés mellett feloldom a zselét. A túró, a joghurt, a méz és a feloldott zselatin felét robotgépben lepürésítem, és egy 23 centis kapcsols tortaformába öntöm. A maradék túrót, joghurtot, zselatint, mézet, a szeder felét, a vanília kikapart magját, a citromhéjat és citromlevet a csoki kétharmadának kockákra tört darabjaival beleteszem a robotgépbe, és szintén alaposan összedolgozom. A lila masszát a fehérhez öntöm a tortaformába, és egy spatulával laza mozdulatokkal úgy forgatom össze a kettőt, hogy csíkos maradjon. A széleket letisztázom. A tortát aztán hűtőbe teszem, és legalább 2-3 órán át hűtöm. Amikor a süti megkötött, elosztom rajta a szeder másik felét, és zöldséghámozóval ráforgácsolom a maradék csokit.

Én kertipartira vittem. A fotó kedvéért lekapcsoztam róla a forma szélét, amit aztán okosan elfelejtettem visszakapcsozni rá, így Óbudától Érdig egyensúlyoztam a tenyeremen a tortával, amiben a kézmelegem hatására pont annyira visszaoldott a zseltain, hogy a rázkódással együtt megindult mindenfelé. Mire megérkeztünk a partira, majdnem sírtam. Ha Te, kedves Olvasó, helyszínt tervezel változtatni a sütivel, ne kövesd el azt a hibát, amit én! Egyébként meg ha kipróbálod, mondd el, hogy tényleg megjött-e a túrórudi érzés!

Borajánló jön, jön, jön...

Éva


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7418090226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Annie 2013.08.30. 16:58:12

Éva, ez szenzációsan jól néz ki! Mit gondolsz, működik a dolog kölessel (túró helyett - laktózérzékenység miatt)? Vagy mivel helyettesíthetném? Van egy tök jó túró rudi receptem, ott a túrót kölessel lehet helyettesíteni! Úgy csinálnám, hogy megfőzném előtte a kölest, aztán ha kihűlt összeturmixolnám a fenti összetevőkkel (szójajoghurttal sima helyett)! Hm? Köszi! A.

Spooon 1...2...3! 2013.08.31. 00:13:21

Szia Annie! Első nekifutásra azt gondolnám, hogy a zselatin ezeket az összetevőket is összetartja, de mérget nem vennék rá. Ízre inkább a "puding próbáját" javasolnám. :) Amennyiben úgy döntesz, hogy nekiszaladsz, megköszönöm, ha megosztod velünk a tapasztalataidat. Egy másik megoldásnak azt javaslom, hogy vonatkoztass el attól, hogy ez túrótorta, és egyszerűen cseréld le a tejtermékeket kókusztejre, zabtejre vagy mandulatejre. A torta ezzel egy pannacotta jelleget fog ölteni, de nem hinném, hogy alulmúlná az elvárásokat az ízkombó. :) É.
süti beállítások módosítása