SPOOON 1-2-3

Második forduló

2013. július 12. - Bezzegh Éva

Közel 10 év kihagyás után újra vendégségben jártunk nála, immár egy párként. Joci el volt ragadtatva a vendéglátástól. Én csak azért nem lepődtem meg, mert éveken át jócskán volt részem benne, pont tudtam, mire számítsak: kifogástalan ízek, óriás vendégszeretet, odaadó gondoskodás, remek partihangulat, kellemes beszélgetések... kellő mennyiségű és minőségű bor, pálinka, miegyéb társaságában. Ebben, és hál' Istennek sokminden más téren jottányit sem változott Kriszta. Csak idő közben felnőtt. Most férjhez megy... illetve ment. Első és második benyomásra is a legjobban választott, hisz sugárzik róla, hogy hazaért: boldog, kiegyensúlyozott. Innen is gratulálunk neki(k) a július 20-ia esküvőjükhöz, és köszönjük a meleg fogadtatást. Folyt. köv.

A második forduló első állomásának kikiáltott vendégségbe az alábbi tortával érkeztem. Figyelem! Aki arra utazik, hogy könnyű desszertet egyen, és az étrendjébe belefér a laktóz, az az előzőekben felposztolt joghurt-túró alapú desszertet válassza. Aki tej- és/vagy lisztérzékeny, netán paeolit étrenden van, az fog ennek a fent említett málnás túrótorta nyomán szintén második fordulósnak tekinthető ínyencségnek örülni, ami ugyan a benne lévő kókusztej miatt zsírszegénynek nem mondható, de annál egészségesebb! (A ribizli-kókusz íztársítás ötlete a Vapianotól származik.)

RIBIZLIS-KÓKUSZOS PANNACOTTA TORTA

 

hozzávalók

800g kókusztej

400g ribizli

100g kókuszreszelék

1/2 lime leve és héja

200g méz/nyírfacukor

10 lap zselatin (én tiszta sertészselatinból készült lapokat használok, ezért vegánnak nem mondható a recept, de szintetikus zselatinnal kiváltható - mennyiség tekintetében a használati utasítást érdemes követni)

A zselatinlapokat hidegvízbe áztatom. A ribizlit megmosom, a felét leszemezgetem, mindkét adagot félreteszem. A kókusztejet egy edényben felmelegítem annyira (40-50) fokra elég, hogy a kifacsart, puha zselatinlapokat elkeverve benne, azok teljesen feloldódjanak. A kókusztejet egy keverőtálba öntöm, beledolgozom a mézet/nyírfacukrot, a kókuszreszeléket és a lime héját/levét, valamint az egész ribizliket, hogy azok lehetőség szerint azért ne törjenek össze. A masszát egy jól záró 23 centis kapcsos tortaformába öntöm, és pár órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. Az első 1-2 órában rendszeresen keverek egyet-kettőt a masszán, hogy a kókuszzsír ne üljön ki a tetejére a tortának, az egész homogén maradjon. Tálaláskor megszórom még kókuszreszelékkel a sütit, és ráhalmozom szárastól vagy anélkül a ribizlit. Így kellően rusztikus... és nem kevésbé finom.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5318090212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása