A patiszon a tökfélék családjába tartozik, innen már nálam nyert ügye van. Itthon gyakorlatilag nem ismert más felhasználási módja, minthogy kirántják. Pedig olyan formás, olyan sokoldalú, annyi lehetőség rejlik benne. Így a cukkíniben is. Ím egy javaslat.
CITROMOS MENTÁS MATRINÁLT GRILLPATISZON ÉS -CUKKÍNI SALÁTA... akár bruschettának feltálalva
hozzávalók
2 patiszon
2 kicsi sárga cukkíni
2 kicsi zöld cukkíni
1.5ek só
1dl olívaolaj + kevés a sütéshez
1 citrom leve és reszelt héja
3 gerezd fokhagyma
1 csokor menta levele (lehet még egy 1/2 csokor bazsalikommal turbózni)
kevés friss bors
tálaláshoz pirítós, esetleg parmezánforgács
A kis tökök végeit levágom (semmit nem hámozok ezen túlmenően), hosszában félcentis szalagokra szelem, elterítem egy tálcán, és alaposan besózom a szeletek mindkét oldalát. Hagyom állni, hogy magukba szívják a sót, és kiengedjék a fölösleges nedvességéet, így könnyebb lesz grillezni.
Egy vasserpenyőt vagy faszénsütőt felforrósítok, a rácsokat bekenem kevés olajjal, és tökszalagok mindkét oldalát 1-1 perc alatt meggrillezem, a megsült patiszonokat és cukkíniket félreteszem. Amíg a félretett grillzöldségek pihennek, elkészítem a marinádot. Ehhez az olajat elkeverem a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a zúzott fokhagymával és a felcsíkozott mentalevelekkel (esetleg bazsalikommal). A zöldségeket az olajos páccal jól összeforgatom, megborsozom, és egy zárható kapcsos üvegbe/dobozba teszem felhasználásig.
Lehet salátaként kínálni magában, köret/"savanyúság" gyanánt húsok halak mellé, vagy pirítóson akár parmezánforgáccsal hintve, így már készítettünk is egy marinált grillzöldséges bruschettát, amihez egy jó pohár bort, ha kínálunk, egy remek vendégvárót vagy könnyű vacsorát varázsoltunk az asztalra.
Éva
anna ajánlása
OXFORD LANDING ESTATE CHARDONNAY 2012
Könnyű vacsorához, salátához könnyű friss fehér lenne az elsőre beugró választás, azonban a grillezés sztornózza ezt az egyértelmű utat. A grillezés kiemeli a zöldségek természetes édességét, koncentrálja az ízeket, és hozzáad egy kevés füstös, pirított aromát. Mindehhez még a marinád összetevőit kell áttekinteni, a bazsalikom, a menta, a citrom frissességét és az olívaolaj textúráját. Ebben az esetben az eredeti könnyű fehértől egy kicsit elmozdulva érdemes egy közepes testű, rövid idős vagy részben hordós érlelésű fehérbort választani.
Ilyen az ausztrál Oxford Landing Estate Chardonnay-ja. Egyediségét annak köszönheti, hogy az adott évjárat borához 5% hordós érlelésű reserve bort adnak, így a friss, barackos, citrusos reduktív bort megfűszerezik a hordós érlelés aromáival. Ennek a ’fűszerezésnek’ köszönhetően lesz a bor igazi párja ennek a salátának. Déli stílusú chardonnay (a fajtának ezer arca van, ezért nincs olyan, hogy „én (nem) szeretem a chardonnayt", csak valamelyik stílusát lehet kedvelni/nem kedvelni), azaz érett fehér húsú gyümölcsök aromáival illeszkedik a grillezett cukkini és patiszon ízeihez. A bor frissítő savai a marinád citromos zöldfűszeres frissességével talál egymásra, a reserve bor hozzáadásából származó pörkölt fás aromák pedig biztosítják, hogy a grillezés aromái se maradjanak kívülállók.
Anna