SPOOON 1-2-3

Egy tök, két tök

2013. július 08. - Bezzegh Éva

A patiszon a tökfélék családjába tartozik, innen már nálam nyert ügye van. Itthon gyakorlatilag nem ismert más felhasználási módja, minthogy kirántják. Pedig olyan formás, olyan sokoldalú, annyi lehetőség rejlik benne. Így a cukkíniben is. Ím egy javaslat. 

CITROMOS MENTÁS MATRINÁLT GRILLPATISZON ÉS -CUKKÍNI SALÁTA... akár bruschettának feltálalva

hozzávalók

2 patiszon

2 kicsi sárga cukkíni

2 kicsi zöld cukkíni

1.5ek

1dl olívaolaj + kevés a sütéshez

1 citrom leve és reszelt héja

3 gerezd fokhagyma

1 csokor menta levele (lehet még egy 1/2 csokor bazsalikommal turbózni)

kevés friss bors

tálaláshoz pirítós, esetleg parmezánforgács

A kis tökök végeit levágom (semmit nem hámozok ezen túlmenően), hosszában félcentis szalagokra szelem, elterítem egy tálcán, és alaposan besózom a szeletek mindkét oldalát. Hagyom állni, hogy magukba szívják a sót, és kiengedjék a fölösleges nedvességéet, így könnyebb lesz grillezni. 

Egy vasserpenyőt vagy faszénsütőt felforrósítok, a rácsokat bekenem kevés olajjal, és tökszalagok mindkét oldalát 1-1 perc alatt meggrillezem, a megsült patiszonokat és cukkíniket félreteszem. Amíg a félretett grillzöldségek pihennek, elkészítem a marinádot. Ehhez az olajat elkeverem a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a zúzott fokhagymával és a felcsíkozott mentalevelekkel (esetleg bazsalikommal). A zöldségeket az olajos páccal jól összeforgatom, megborsozom, és egy zárható kapcsos üvegbe/dobozba teszem felhasználásig.

Lehet salátaként kínálni magában, köret/"savanyúság" gyanánt húsok halak mellé, vagy pirítóson akár parmezánforgáccsal hintve, így már készítettünk is egy marinált grillzöldséges bruschettát, amihez egy jó pohár bort, ha kínálunk, egy remek vendégvárót vagy könnyű vacsorát varázsoltunk az asztalra.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr9718090206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása