Mostanában elmaradnak a desszertek a főző repertoáromból. Valahogy alábbhagyott a késztetés. Na, nem mintha a kereslet nem lenne rá meg itthon! Mondjuk amennyi szart az iskolatársak behordtak a felelőségteljesnek nem mondható szülik jóvoltából az év során Dörmi, Sport szelet, Jóreggelt keksz, kakaóscsiga, nutelláskenyér és társaik formájában uzsonnára (és ezt persze lejmolgatják is egymástól a kölykök, az enyém sem kivétel), kétség nem fér hozzá, hogy a gyerekemnek a finomított cukorbevitele így is meghaladta az elfogadható szintet.
Mostanában ezért nálunk csak házi jégkrémek vannak készleten gyümölcs-méz-joghurt, kókusztej-méz-gyümölcs, banán-csoki-mogyoró formában pürésítve, fagyasztva. Azért egy-egy reggel becsúszik a sós reggelik vagy a müzlik mellé a palacsinta. Most egy duplamálnás: egy palacsinta málna supreme.
MÁLNÁS MINI ZABPALACSINTA MÉZES "MÁLNALEKVÁRRAL"
hozzávalók
palacsintához
1 banán
2 tojás
15dkg zabliszt
1.5dl zabtej
30dkg málna
1/2dl olívaolaj plusz kevés a sütéshez
feltéthez
20dkg málna
2-3ek méz
A palacsinta hozzávalóit (ebbe beletartozik a málna fele) csomómentesen elkeverem, és hagyom állni egy pár percet (sűrű, majdhogynem galuskaalap sűrűségű, de még folyni képes masszát kell, hogy kapjak). Közben a maradék málnát a mézzel összetöröm, elkeverem.
Egy serpenyőt közepes lángra hevítek, az első adag alá olajat öntök, és evőkanalanként kiadagolom a serpenyőbe a palacsintatésztát (szükség szerint kör alakúra egyengetem, de nam vékonyítom el nagyon). Az én serpenyőmben egyszerre négy minipalacsinta fér el. Amikor már kezd buborékosodni a palacsinták felszíne, és kicsit meg is köt, akkor megfordítom őket, és megsütöm a másik oldalukat is.
Rögtön, ahogy egy adag elkészült, tányérra tornyozom őket, minden rétegre egy-egy evőkanál málnaszószt halmozva. Így járok el, amíg kisütöm mindet. Ebből a mennyiségből négy adag készül. Csodálatos egy reggli vagy menü végi desszert akár hidegen, akár melegen. Néhány kompromisszumos hozzávalóval még paeolitnak is nevezhető.
Szép hétvégét!
Éva