Mi, akik otthon űzzük az ipart kismamaként, többnyire tűzhely mellé kényszerülünk legalább egyszer napjában, ha másért nem, hát hogy a legkissebbnek ehető, egyben tápláló falatokat állítsunk elő - miközben magunkról gyakran megfeledkezünk, és arra, hogy főzhettünk volna nagyobb adagot is, csak akkor jövünk rá, mikor a csöppség öklömnyi kajájának a maradékára megyünk rá. Főzni nem mindig könnyű feladat, pláne, ha az ember a változatosságra törekszik (az egészség, egyszerűség és tápérték alapvetésén túl), miközben az sem hátrány, ha az ízlésformálást is szem előtt tartjuk... meg a saját szükségleteinket.
PESZTÓS-PARMEZÁNOS-CITROMOS SPENÓTFŐZELÉK PIRÍTOTT FÜSTÖLT CSIRKEMELLEL
Most nem feltétlen leszek népszerű ezzel a pár gondolatommal, de számomra a mai napig a klasszikus édeskés, tejes, lisztes, pépes, spenótfőzelék az ehetetlen kategóriába tartozik, pláne az olyan feltétekkel, mint tojás és bundáskenyér. (Utóbbiakat szeretem a maga helyén és idejében, a hozzá illő módon elkészített ízpárjával /ez lehet spenót is - egy spenótos-omlettnél kevés jobb napindító van/, de semmiképp nem az előbbivel). Egyszerűen a spenót meggyalázásának érzem ezt a fajta elkészítésmódot onnan kedzve, hogy megfosztják a növényt a szárától. A spenót egy nagyon értékes, csupa folsav, élet, erő csodazöld, amit annyi finom formában lehet nyersen és párolva fogyasztani, hogy végek agyoncsapni egy lisztes-tejes (ad absurdum cukros) szétfőzéssel. Ha már főzelék, van jobb ötletem:
hozzávalók
a főzelékhez
3ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 nagy marék friss spenót
1kk só
friss bors
1ek pesztó (szintén DM biocucc - isteni)
2ek joghurt
egy gerezd citrom leve
1/2kk méz
2-3dkg parmezán
a húshoz
néhány szelet melegen füstölt csirkemell
A zúzott fokhagymát az olajon illatozásig pirítom. Hozzáadom a megmosott egész spenótleveleket szárastól, összeforgatom a fokhagymával, és fedő alatt néha fakanállal megbolygatva két perc alatt enyhén (!!!) megfonnyasztom, elzárom alatta a gázt.
Egy vasserpenyőt (vagy másmilyet) tűzforróra hevítek. Szárazon beleteszem a vékonyra szelt csirkemelleket, és egy perc alatt mindkét oldalát megsütöm.
A spenótot összepürésítem egy botmixerrel, sózom, borsozom, belereszelem a sajtot, belefacsarom a citrom levét, hozzáadom a cseppnyi mézet, a joghurtot és a pesztót, majd az egészet alaposan elkeverem. A kész főzeléket tányérba szedem, és megkoronázom a csirkével.
Ez egy olyan étel, ami babának és mamának, az egész családnak betalál... úgyhogy a "nagyobbaknak" bort is ajánlunk hozzá napokon belül, természetesen Anna tollából.
Éva
anna ajánlása
Maurus Rejtelem Chardonnay 2009
A spenót kifejezetten borbarát, az élénk savú gyümölcsös fehér borok közül sok ideális párja van: a rajnai rizling, a sauvignon blanc, a furmint, a szürkebarát , a chardonnay… Viszont a melegen füstölt csirkemell szűkíti a választási lehetőségeket. A füstölt ízvilág miatt az előző kritériumok mellé kell valami több, a hordós érlelés, illetve az abból származó fűszeres, pörkölt (füstölt) fás – aromák a borban.
A választott bor, a Maurus pince Rejtelem Chardonnay-ja Mórról. A borvidék néhány fiatal borásznak - és persze a boraiknak - köszönhetően kifejezetten felkapott lett az utóbbi években, a Maurus mellett Miklós Csabi és Csetvei Kriszta borai is népszerűsítik a borvidéket.
És miért a Rejtelem? Mert egy olyan hordós érlelésű chardonnay, amiben minden megvan, amit ez a fogás igényel. A gyümölcsös aromák mellett van benne egy kis herbásság, amitől még jobban illeszkedik a spenóthoz, a hordós érlelést jelző fűszeres, pörkölt fás ízek és a vajasság pedig a csirkemell ízeit emelik ki. A bor a testesebb fehérek közé tartozik, de a spenótfőzelék krémes, parmezánnal turbózott textúrájával ez szerencsés találkozás.
Anna