SPOOON 1-2-3

Mit egyen a gyerek? ...És a mama meg a család többi része?

2013. június 07. - Bezzegh Éva

Mi, akik otthon űzzük az ipart kismamaként, többnyire tűzhely mellé kényszerülünk legalább egyszer napjában, ha másért nem, hát hogy a legkissebbnek ehető, egyben tápláló falatokat állítsunk elő - miközben magunkról gyakran megfeledkezünk, és arra, hogy főzhettünk volna nagyobb adagot is, csak akkor jövünk rá, mikor a csöppség öklömnyi kajájának a maradékára megyünk rá. Főzni nem mindig könnyű feladat, pláne, ha az ember a változatosságra törekszik (az egészség, egyszerűség és tápérték alapvetésén túl), miközben az sem hátrány, ha az ízlésformálást is szem előtt tartjuk... meg a saját szükségleteinket. 

PESZTÓS-PARMEZÁNOS-CITROMOS SPENÓTFŐZELÉK PIRÍTOTT FÜSTÖLT CSIRKEMELLEL

Most nem feltétlen leszek népszerű ezzel a pár gondolatommal, de számomra a mai napig a klasszikus édeskés, tejes, lisztes, pépes, spenótfőzelék az ehetetlen kategóriába tartozik, pláne az olyan feltétekkel, mint tojás és bundáskenyér. (Utóbbiakat szeretem a maga helyén és idejében, a hozzá illő módon elkészített ízpárjával /ez lehet spenót is - egy spenótos-omlettnél kevés jobb napindító van/, de semmiképp nem az előbbivel). Egyszerűen a spenót meggyalázásának érzem ezt a fajta elkészítésmódot onnan kedzve, hogy megfosztják a növényt a szárától. A spenót egy nagyon értékes, csupa folsav, élet, erő csodazöld, amit annyi finom formában lehet nyersen és párolva fogyasztani, hogy végek agyoncsapni egy lisztes-tejes (ad absurdum cukros) szétfőzéssel. Ha már főzelék, van jobb ötletem:

hozzávalók

a főzelékhez

3ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 nagy marék friss spenót

1kk

friss bors

1ek pesztó (szintén DM biocucc - isteni)

2ek joghurt

egy gerezd citrom leve

1/2kk méz

2-3dkg parmezán

a húshoz

néhány szelet melegen füstölt csirkemell

A zúzott fokhagymát az olajon illatozásig pirítom. Hozzáadom a megmosott egész spenótleveleket szárastól, összeforgatom a fokhagymával, és fedő alatt néha fakanállal megbolygatva két perc alatt enyhén (!!!) megfonnyasztom, elzárom alatta a gázt.

Egy vasserpenyőt (vagy másmilyet) tűzforróra hevítek. Szárazon beleteszem a vékonyra szelt csirkemelleket, és egy perc alatt mindkét oldalát megsütöm.

A spenótot összepürésítem egy botmixerrel, sózom, borsozom, belereszelem a sajtot, belefacsarom a citrom levét, hozzáadom a cseppnyi mézet, a joghurtot és a pesztót, majd az egészet alaposan elkeverem. A kész főzeléket tányérba szedem, és megkoronázom a csirkével.

Ez egy olyan étel, ami babának és mamának, az egész családnak betalál... úgyhogy a "nagyobbaknak" bort is ajánlunk hozzá napokon belül, természetesen Anna tollából.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2718090182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása