SPOOON 1-2-3

Addig jár a korsó a kútra...

2013. június 04. - Bezzegh Éva

A legkisebb gyermek szava arra, hogy ebéd és hogy az övé, az az, hogy "ebém". Mivel mindent, írd és mondd: mindent megeszik, bártran állok neki a legdurvább kreációknak. De mint tudjuk, addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik. Nos, nálunk is volt törés. Megtört a folyamat. Ez nem kellett. Rám maradt. Én viszont annál lelkesebben túrtam be az ő adagját az enyémmel együtt. És ő mit evett? Ezt majd a következő alkalommal megmutatom... (A bejegyzés írásának megkezdése óta eltelt pár órában jelentem, ráfanyalodott. Ha csak néhány falat erejéig is, de tátogott. Azt azért így sem mertem becímkézni a fogáshoz, hogy "gyerekbarát".)

WOKBAN PIRÍTOTT FÜSTÖLT TOFU TAVASZI ZÖLDSÉGEKKEL

hozzávalók

3ek olívaolaj

3 szál újhagyma vagy 1 lilahagyma

1 zsenge lila karalábé

5 szál vékony zöldspárga

5 szál vékony fehérspárga

3ek szójaszósz

2cm friss gyömbér

3 gerezd fokhagyma

20dkg füstölt vagy natúr tofu

1 nagy marék spenótlevél

2 marék szezámmag

frissen őrölt bors

1/4 citrom leve

A wokot felforrósítom szárazon. Amíg melegszik, a zöldgségeket megmosom, a hagymát, fokhagymát megtisztítom, a karalábét megfosztom a leveleitől de nem dobom el őket. Ha igazán jó spárgát sikerült vennem, akkor az olyan zsenge, hogy nincs benne fás rész, nem kell lehámozni, letörni róla semmit. A karalábét héjastól (azt is csak akkor lehet, ha kellően zsenge) centi átmérőjű 3-4 centis hasábokra vágom, a spárgát szintén 3-4 centinként darabolom. Ha újhagymát használok, hosszában félbe vágom, és úgy vágom 3-4 centis darabokra, ha lilahagymát, akkor cikkelyekre szelem. A karalábélevelek hosszú szárát is felaprítom, a levelével még ráérek. Amikor a wok már szinte vagy effektív füstöl belelöttyintem az olajat, és utánaküldöm a feldarabolt zöldségeket. Pár percig dobva rázva sütöm őket, majd jöhet hozzájuk a tofu szintén hasábokra aprítva. A sütés vége felé közeledve meglocsolom a zöldeket a szójaszósszal, belereszelem a gyömbért, a fokhagymát, jól összeforgatom, végül jöhetnek a felcsíkozott karalábé- és az egész spenótlevelek. A leveleket összefonnyasztom a többi hozzávalóval. Amikor kész, megszórom a zöldséges tofut a szezámmaggal, borssal, és megcsorgatom a citromlével. Ha lett volna itthon édesköményem, akkor az is belesült volna a fogásba, az édesköménykapor pedig íznek és dísznek sem lett volna utolsó kiegészítő. De így is elfogyott...

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1718090170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása