A legkisebb gyermek szava arra, hogy ebéd és hogy az övé, az az, hogy "ebém". Mivel mindent, írd és mondd: mindent megeszik, bártran állok neki a legdurvább kreációknak. De mint tudjuk, addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik. Nos, nálunk is volt törés. Megtört a folyamat. Ez nem kellett. Rám maradt. Én viszont annál lelkesebben túrtam be az ő adagját az enyémmel együtt. És ő mit evett? Ezt majd a következő alkalommal megmutatom... (A bejegyzés írásának megkezdése óta eltelt pár órában jelentem, ráfanyalodott. Ha csak néhány falat erejéig is, de tátogott. Azt azért így sem mertem becímkézni a fogáshoz, hogy "gyerekbarát".)
WOKBAN PIRÍTOTT FÜSTÖLT TOFU TAVASZI ZÖLDSÉGEKKEL
hozzávalók
3ek olívaolaj
3 szál újhagyma vagy 1 lilahagyma
1 zsenge lila karalábé
5 szál vékony zöldspárga
5 szál vékony fehérspárga
3ek szójaszósz
2cm friss gyömbér
3 gerezd fokhagyma
20dkg füstölt vagy natúr tofu
1 nagy marék spenótlevél
2 marék szezámmag
frissen őrölt bors
1/4 citrom leve
A wokot felforrósítom szárazon. Amíg melegszik, a zöldgségeket megmosom, a hagymát, fokhagymát megtisztítom, a karalábét megfosztom a leveleitől de nem dobom el őket. Ha igazán jó spárgát sikerült vennem, akkor az olyan zsenge, hogy nincs benne fás rész, nem kell lehámozni, letörni róla semmit. A karalábét héjastól (azt is csak akkor lehet, ha kellően zsenge) centi átmérőjű 3-4 centis hasábokra vágom, a spárgát szintén 3-4 centinként darabolom. Ha újhagymát használok, hosszában félbe vágom, és úgy vágom 3-4 centis darabokra, ha lilahagymát, akkor cikkelyekre szelem. A karalábélevelek hosszú szárát is felaprítom, a levelével még ráérek. Amikor a wok már szinte vagy effektív füstöl belelöttyintem az olajat, és utánaküldöm a feldarabolt zöldségeket. Pár percig dobva rázva sütöm őket, majd jöhet hozzájuk a tofu szintén hasábokra aprítva. A sütés vége felé közeledve meglocsolom a zöldeket a szójaszósszal, belereszelem a gyömbért, a fokhagymát, jól összeforgatom, végül jöhetnek a felcsíkozott karalábé- és az egész spenótlevelek. A leveleket összefonnyasztom a többi hozzávalóval. Amikor kész, megszórom a zöldséges tofut a szezámmaggal, borssal, és megcsorgatom a citromlével. Ha lett volna itthon édesköményem, akkor az is belesült volna a fogásba, az édesköménykapor pedig íznek és dísznek sem lett volna utolsó kiegészítő. De így is elfogyott...
Éva
anna ajánlása
Font Cserszegi Fűszeres 2012
Zöldségözön ázsiai hatással. Könnyű tavaszi vacsora, könnyű bor. A szójaszósz-gyömbér és a zöldségek közös halmazába illő bort kell keresni. Fehér, aromás, lendületes, és megállja a helyét a tavaszi ízkavalkádban, még a gyömbér sem fog ki rajta, ugyanakkor könnyed és nem nyomja el az ételt. Nyúlhatunk az ázsiai konyhához társított klasszikusokhoz: rajnai rizling Elzászból, ropogós osztrák grüner veltliner, esetleg egy dél-tiroli gewürtztraminer… vagy gondolva egy merészet kipróbáljuk egy, a sorba illő hazaival, és cserszegi fűszeressel társítjuk. Magyar nemesítésű szőlőfajta, és bár szuperpopuláris borokat ad, aki már próbálta rávenni külföldi ismerőseit arra, hogy próbálják meg kimondani a nevét, az elég biztos benne, hogy ezzel a névvel nemzeti kincsünk marad.
A választás egy kunsági cserszegi fűszeres a Font Pincészettől. Családi pince, akik az elmúlt években a könnyű gyümölcsös fehér és rozé boraik sikere által a régió elismertségéért is sokat tettek.
Intenzív illatú gyümölcsös és fűszeres ízekkel találkozása. A bor fűszeressége kiemeli az étel ízeit, az élénk sav a tofuval egészítik ki egymást, a kirobbanó gyümölcsösség ráerősít a zöldségekre, igazi tavaszi párosítás, amit ha szerencsénk van, akkor egy napos nyár eleji napon kóstolunk együtt.
Anna