SPOOON 1-2-3

Tegyük tisztába!

2013. május 31. - Bezzegh Éva

A minap egy kedves ismerős kérdezett rá, hogy mi a lényegi különbség a zöld és a fehér spárga között, mert neki egy krémlevesakció után passzíroznia kellett a végeredményt, hogy a fás szálaktól megszabaduljon.

Nos, a spárgavásárlásnál kvázi ellentétes szempontokat kell érvényesíteni a két szín esetében. A zsenge zöldspárga akkor a legjobb, ha minél vékonyabb. A főzésnél ilyenkor nem szükséges a szárak végét megpucolni, többnyire elég, ha meghajlítjuk a vágott végét, és ahol már nem hajlik, hanem törik, ott letörjük - meg is szabadultunk a fás végektől. Ezzel szemben a fehér spárgával akkor járunk jól, ha minél vastagabbat, tömzsibbet választunk. A fehér spárga esetében nem ússzuk meg a pucolást, de olyan munka kvázi, mintha vékonyka répákat hámoznánk - egy jó minűségű zöldséghámozóval pillanatok alatt megvagyunk, nem kell tőle megijedni. Az egész spárgaszárat végig kell hámozni a fej, a korona (3-5cm a spárga végén) kivételével.

KÓKUSZTEJES SPÁRGAKRÉMLEVES HALLAL ÉS KUKORICÁVAL

hozzávalók

1 csokor fehér spárga

3dl víz

2dl kókusztej

1 1/2kk

pici frissen őrölt zöldbors

3 gerezd fokhagyma

1/4 citrom leve

1/2 üveg konzerv kukorica (a DM biopolcain remek cukor és adalékmentes kukoricakonzerv található)

1 szelet fehér húsú halfilé (én tilápiát használtam)

5dkg kemény érett sajt

tálaláshoz tökmagolaj

A spárgát megmosom, meghámozom, és 3-4 centis darabokra vágom. A vízzel és a kókusztejjel felteszem főni fedő alatt. Kb. 10 perc alatt megpuhul a spárga, ekkor leveszem a levest a tűzről, hozzáadom a sót és a zúzott fokhagymát, majd egy botmixer segítségével lepürésítem. A halszeletet és a lecsöpögtetett kukoricát beleteszem a krémlevesbe, hozzá reszelem a sajtot (nekem egy sötétsárga aromás, kemény holland sajt volt még itthon a hágai kirándulásból), és összemelegítem az egészet. Végül citrommal ízesítem a levest, tálakba merem, és tökmagolajjal valamint kevés extra zöldborssal díszítem.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr918090204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása