SPOOON 1-2-3

Izgága szakács

2013. május 31. - Bezzegh Éva

Szombatonként biopiac. Májusban pedig ez extatikus állapotokat jelent nálam a hosszú ínséges hónapokat követő első tavaszi zöldség- és gyümölcsburjánzás okán. Legutóbb hajnali fél hétkor már úton is voltam, és bevásároltam mindenféle friss, finom csodából. Ilyenkor aztán hazafelé szétvet az izgalom, hogy mit fogok belőlük csinálni.

Az egyik legklasszabb szerzeményem négy csomag újrépa volt, aminek a zöldje egy komplett bokornyit tett ki. Tudtam, hogy a zsákomban lapuló darált marhából valamilyen keleties fasírtot fogok készíteni, mikor bevillant, hogy köretnek a legjobb ehhez egy tabbouleh... petrezselyem helyett a répa zöldjével.

KELETIES GRILLBURGER RÉPAZÖLD-TABBOULEH-VEL ÉS VAJON PÁROLT CITROMOS ÚJRÉPÁVAL

hozzávalók

a burgerhez

400g darált marha

5 szál újhagyma

2kk

1tk szódabikarbóna

5 gerezd fokhagyma

1 csomag korianderzöld

1ek őrölt koriander

1ek őrölt római kömény

1/2kk cayanne bors

1/2dl olívaolaj

a tabbouleh-hez

1/2 bögre bulgur (tört búza - én nagyszeműt használtam)

1 bögre víz

2 citrom leve

4 paradicsom

5 szál újhagyma

1/2kk

1 csokor friss korianderzöld

1 csokor friss menta

5 csokor friss petrezselyem... normális esetben, jelenleg az 5 csokor bébirépa répazöldje (vagy 30-40dkg)

a citromos répához

4 csomag újrépa

3dkg vaj

1/2dl víz

pici

1/4 citrom leve

A répákat megmosom, a zöldjüket úgy vágom le, hogy 3-5 centit rajta hagyok a répán - nem is hámozom, mert nagyon zsenge. Félreteszem. A tabbouleh-hez a bulgurt átmosom, majd beáztatom a vízbe és a citromlébe, sózom - hagyom állni legalább egy óráig. Közben a burger hozzávalóit egy tálban alaposan összegyúrom, nedves kézzel pogácsákat formázok a masszából, és lefedve legalább fél órára a hűtőbe teszem. Amíg a bulgur puhul, a húspogácsa ízei pegig összeérnek, a saláta további alapanyagait készítem elő: a paradicsomot, az újhagymát és a zöldfűszereket a répazölddel együtt alaposan megmosom, lecsöpögtetem - mindent felaprítok.

A sütéshez a burgereknek egy vasserpenyőt vagy faszénsütőt amennyire lehet, felforrósítok. Egy másik serpenyőbe beledobok egy kocka vajat, beleöntöm a vizet, felhevítem. A húspogácsákat a sütőrácsra teszem, a répákat a serpenyőbe, amit le is fedek. Kb. 5 percem marad, hogy a saláta maradék hozzávaóit összedolgozzam, meglocsolva olívaolajjal. A bugereket félidőben megfordítom, a répákat összerázom. Az öt perc végén a tüzeket elzárom, tálalok: a tányérokon elrendezem a fasírtokat, formákban kiadagolom a tabbuleh-t, végül halmozok keveset a répákból is, amit megcsorgatok a citromlével.

Tabbouleh - vagy legalábbis bulgur - nélkül paleósok is fogyszthatják.

Jó étvágyat!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7018090166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása