SPOOON 1-2-3

Gyerekparadicsom

2013. május 30. - Bezzegh Éva

Szerintem nálunk jó gyereknek lenni. Szerintem. Szerintem én lennék a saját gyerekem, ha lehetnék. Szerintem. Azért amikor majd az enyéim megnőnek, kíváncsi leszek, hogy fognak visszaemlékezni ezekre az évekre. Ettől függetlenül szerintem jó dolguk van. Szerintem.

CITROMOS-KAPROS CUKKÍNI-SPÁRGAFŐZELÉK TOHNALFASÍRTTAL

Nekem az előző nap posztolt tavaszi zöldségleves hozzávalóiból visszamaradt néhány karalábélevél, amit mindenkor véteknek tartok kidobni. Ezek felhasználására alkottam meg a lenti receptek mindegyikét.

hozzávalók

a fasírthoz

1 doboz tonhalkonzerv

1 doboz natúr sajtkrém vagy krémes túró

1 karalábé leveleinek a szára (elhagyható, helyette/mellette igény szerint lehet 3 szál újhagymát használni)

1 tojás

1 marék kuszkusz

1 gerezd fokhagyma

pici só, bors

2ek olívaolaj

a főzelékhez

3ek olívaolaj

1 vöröshagyma

3-3 kis zöld és sárga cukkíni

10 szál zöldspárga

3 gerezd fokhagyma

1/4l zöldségalaplé

ízlés szerint só és bors

1/2 kezeletlen citrom héja és egy gerezd citrom leve

1kk méz

1 csokor friss kapor

1/2 doboz joghurt/kefír

Először a fasírtmasszát állítom össze. Ehhez egy keverőtálban egy villa segítségével alaposan eldolgozom a tonhalat a tojással, a sajtkrémmel vagy túróval, belereszelem a fokhagymát, beleszórom a felaprított karalábélevelet és -szárat és/vagy újhagymát illetve a kuszkuszt, sózóm, borsozom, jól elkeverem, és hagyom állni egy darabig, hogy a kuszkusz a fasírtalap nedvességével megszívja magát, a massza kicsit jobban összeálljon, hogy lehessen formázni.

Amíg a fasírtmassza pihen, a főzelékhez megmosom és feldarabolom a hozzávalókat: a hagymát kockázom, a cukkíniket vékony félkarikákra vágom, a spárgát szintén felkarikázom illetve a koronáit félreteszem. A hagymát az olajon elkezdem dinsztelni. Amikor már üveges, hozzáadom a zöldségeket a spárgakorona kivételével, felöntöm az alaplével, és fedő alatt alacsony lángon megpárolom. 

Egy másik serpenyőben olajat forrósítok, nedves kézzel kis pogácsákat formázok a halas masszából, és közepes lángon elkezdem sütni a fasírtokat - először az egyik, majd a másik oldalukat. Nagyjából 2-3 per elég mindkét oldalnak 

A főzelék zöldségei amikor megpuhultak, az "állomány" felét az összes levével együtt átkanalazom egy turmixedénybe, és lepürésítem. A krémes főzelékalapot visszateszem a többi zöldséghez a spárgakoronával együtt, belereszelem a fokhagymát, újra alágyújtok, és összerottyantom a főzeléket. Amikor kész, elzárom a gázt, ízlés szerint még sózóm, borsozom a főzeléket, belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét, hozzákeverem a mézet, a joghurtot és a felaprított kaprot, és forrón tálalom a fasírtokkal. 

Mivel maradt még fasírtalap és karalábélevés is, tovább gondoltam a fogást:

TONHALAS TÖLTÖTT KARALÁBÉLEVÉL CITROMMAL

hozzávalók

a fentieken túl a karalábé levelei

víz

1 hagyma

1/2 citrom

tálaláshoz saláta

...viszont itt akkor érdemes a levelek szárait is beledarabolni a masszába, amire fönt azt írtam, hogy elhagyható abban az esetben, ha karalábé nincs otthon. Viszont mivel itt levélbe csomagolunk, lesz szárunk is.

A töltikékkel egész egyszerűen úgy járok el, hogy egy-egy evőkanálnyit a levelek méretétől függően rájuk kanalazok, szorosan betekerem őket (egyet görgetek rajtuk, a szélüket behajtom, és tovább görgetem). A megtöltött leveleket egy akkora edénybe teszem, hogy szorosan összebújhassanak egymáshoz, egy felcikkelyezett vöröshagymát a töltikék közé dugdosok, felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje őket, és fedő alatt alacsony lángon hagyom kb. 15 perc alatt megfőni. Citrommal érdemes tálalni hidegen saláta mellé előételként, de akár egy könnyű vacsorafogásként is.

Mindegyik étel bár eredendően gyerekeknek készült, csodás felnőtt eledel is, úgyhogy bátran fogyaszthatunk hozzá egy kellemes bort, amit Anna ajánl szokás szerint a figyelmünkbe.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8718090174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása