SPOOON 1-2-3

Iciri-piciri

2013. május 09. - Bezzegh Éva

Móricz Zsigmond: Iciri-piciri


Hajaj, hol volt, hol nem...Volt egyszer egy iciri-piciri házacska; 

ott lakott egy iciri-piciri kis macska.


Volt annak két iciri-piciri kis ökre,

rákaptak egy iciri-piciri kis tökre.


Csizmát húz az iciri-piciri kis macska,

hová lett az iciri-piciri barmocska.


Bejárja az iciri-piciri kis erdőt,

s nem leli az iciri-piciri tekergőt.


Bejárja az iciri-piciri kaszálót,

s nem látja az iciri-piciri kószálót.


Rátalál egy iciri-piciri kis tökre,

bánatában iciri-picirit meglökte.


Felfordult az iciri-piciri tököcske,

benne a két iciri-piciri ökröcske.


Megörült két iciri-piciri ökrének:

vége van az iciri-piciri mesének! 

 

TAVASZI ZÖLDSÉGES KÖLESSEL TÖLTÖTT SÜLT GÖMBCUKKÍNI FÜSTÖLT LAZACCAL, KAPROS-SPÁRGÁS CUKKÍNIPÜRÉN TÁLALVA

hozzávalók

2 gömbcukkíni

a töltelékhez

1/2 bögre köles vagy quinoa (nekem most utóbbi volt itthon)

1 bögre víz

1tk

1 répa

1 újhagyma

2 szál spárga (lehet fehér és zöld vegyesen)

2 gerezd fokhagyma

10 levél sóska

a püréhez

2ek olívaolaj

1 kis darab vaj

1 kisebb vöröshagyma

a két cukkíni kivájt belseje

8 szál spárga

1/2 bögre víz

2ek joghurt

1/2 csomag friss kapor

A cukkíniket megmosom, a kalapjukat levágom, a belsejüket kivájom (a kalapjáét is). A kivájt cukkínihúst egy szűrőbe teszem, megsózom, jól összeforgatom, hagyom "izzadni". A kölest átmosom, egy kisebb lábasba szórom, felöntöm a vízzel, és elkezdem megpárolni (ha szükséges, pótolom a vizet). Közben az újhagymát és a spárgát hosszában négyfelé vágom, és félcentis darabokra szelem. A ugyanekkora méretűre aprítom. A hagymát és a répát félúton a köleshez adom, és amíg azok is párolódnak, a sóskát megmosom, szárastól felaprítom, mint ahogy a petrezselymet szokás, a lazacot felcsíkozom. Amikor már mind a köles, mind a zöldségek megpuhultak, mehet bele a spárga és a fokhagyma. Két percig főzöm még a tölteléket, véhül elzárom alatta a gázt, és belekeverem a sóskát valamint a lazaccsíkokat.

A sütőt 180 fokra állítom. A cukkíniket a töltelékkel jó alaposan megtömöm, a kalapjukat ráteszem, meglocsolom olívaolajjal, és egy hőálló tálban 40 percig sütöm. 

A sütés vége előtt 10 perccel elkészítem a spárgás cukkínipürét. Ehhez a vajat és az olajat egy edényben felhevítem. A hagymát felaprítom, hozzáadom a zsiradékhoz, közepes lángon megdinsztelem, majd a kivájt és megsózott cukkínihúst beledobom, elkezdem párolni. Amíg a cukkíni puhul, a spárgák fejét és még egy 3-4 centis darabot a spárgák ugyanazon végéből levágok, félreteszek, a többit akkor, amikor a tök már kezd puhulni, hozzáadom az edény tartalmához, illetve belereszelem a fokhagymát. Ha a spárga is megpuhult, leveszem az edényt a tűzről, és az egészet lepürésítem krémesre. Végül felaprítom a kaprot és a félretett spárgadarabokat a püréhez keverem, és lassú tűzön két perc alatt összepárolom a bázissal, majd egy kanál joghurttal teszem kerekké az ízt.

Tálaláshoz a püréből merek a tányérok aljába, ráteszek egy-egy töltött cukkínit, csorgatok köré a töltelék kisült levéből, és meghintem a maradék kaporra, esetleg frissen őrölt borssal.

Szevasz Tavasz!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr318090160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása