A balatonszemesi Kistücsök nálunk még mindig toplistás, az egyre csak nyíló, jobbnál jobb új helyek ellenére is. A magasra tett, mégis minden esetben megugrott mérce, a példás vendégszeretet, a kellemes helyszín mind hozzájárul ahhoz, hogy állandó kedvencünk legyen.
Az épp aktuális étlapot még nem láttam, de a közelmúltban rendszeresen felbukkant az előételek között a sültpaprika-krémleves. Ízében egyszerre hordozott egy kis töltött paprikát és egy kanálnyi Balkánt. Ezt próbáltam meg reprodukálni. Nem sikerült, egész más lett, de nagyon jó.
SÜLTPAPRIKA-KRÉMLEVES
kell hozzá
3-4 kápia paprika
2-3 friss paradicsom, vagy egy konzerv darabolt paradicsom
egy kis fej vöröshagyma
egy gerezd fokhagyma
fél-egy liter alaplé (jó bio kockából is)
néhány kanál natúr joghurt vagy tejszín
A kápiákat süsd szenesre a sütőben vagy grillen. Hagyd hűlni, majd hámozd-magozd ki őket. Ha friss paradicsomot használsz, hámozd és magozd ki azokat is (forró vízbe mártva könnyen lejön a héjuk). Az alaplében tedd fel főni a felkockázott hagymát és a fokhagymát, főzd 10 percig, majd add hozzá a paradicsom- és kápiahúst. Egy perc főzés után pürésítsd turmix vagy botmixer segítségével.
A kitálalt levesre csorgass egy-egy evőkanál joghurtot, de egy kis sóval habbá vert tejszíngömböt is kanalazhatsz rá.
Ádám
anna ajánlása
Amennyire nehéz általánosságban leves(ek)hez illő bort találni, itt a kivétel. Paprika, Balkán, mindez itthon és a nyár elején. A bejegyzés első átfutásakor bevillant a tökéletes partner: a Kadarka, a Földközi-tenger vidékéről származó fajta, mely először a Balkánon terjedt el és mára már igazi magyar fajtává, hungarikummá vált. Egykor az ország meghatározó fajtája volt, napjainkban - szerencsénkre - újra kezd divatba jönni vörösbor és siller stílusban is.
TAKLER KADARKA SILLER 2012
A siller valahol félúton van a rozé és a könnyű vörösbor között. Testesebb, tartalmasabb, mint egy rozé, ugyanakkor könnyebb, mint egy vörösbor. A borstílus első számú szőlője a kadarka. A jó kadarka siller izgalmas, gyümölcsös, fűszeres, igazi nyári majdnem vörösbor. A rozé divatja remélem, ennek a "rétegbornak" is növeli a népszerűségét, mert egy szép siller megérdemli a nyáresti holdfényreflektort.
A bor savai a paradicsommal, a málnás érett piros bogyós gyümölcsösség a sült paprika "édességével" játszik, mindezt pedig fűszerességük erősíti.
Anna