Nem emlékszem olyan áprilisra a közel negyven évemből, amikor ilyen tartósan ilyen meleg lett volna. A hosszú tél után mind mi, mind a D-vitamintól megfogyatkozott szervezetünk azon igényét, hogy töltődjön a napon. Önfeledten sütkérezünk, ha tahetjük, és közben nyúlunk a hűs dolgok után. Pedig azt mondják, a melegben a testünk hőkiegyenlítését legjobban forró folyadékkal, mint teákkal, levesekkel tudjuk megoldani, és a jeges dolgok kimondottan nem tesznek jót a belső egyensúlyunknak. De ha egyszer olyan jólesik!
MENTÁS SÓSKAGAZPACHO
hozzávalók
250g friss sóska
1 kígyóuborka
5 szál újhagyma
5 gerezd fokhagyma
2 szárzeller
1 alma
2.5dl hideg víz
1tk só
1kk őrölt kömény
1/2dl extra szűz olívaolaj
1tk méz/nyírfacukor
1 csokor friss menta
1 marék jég
tálaláshoz extra olívaolaj és frissen őrölt bors, esetleg zellerszár
Ennek a fogásnak az elkészítéséhez nincs más teendőnk, minthogy minden hozzávalót, amit szükséges, megtisztítunk, feldarabolunk, és egy turmixgépben alaposan összepürésítünk. Előkészületekkel együtt 5 perc az egész. Tálalhatjuk is kevés olívaolajjal és frissen őrölt borssal megdíszítve. Célszerű azonnal fogyasztani, mert minél tovább áll a hűtőben, annál kevesebb vitamin marad benne. Márpedig ilyenkor, tél végén, tavasszal a vitaminfeltöltésre nagy szükségünk van... ahogy a bikiniszezon elején a kis kalóriatartalmú ételekre. Ez a leves több légy egy csapásra.
Szép hétvégét!
Éva