SPOOON 1-2-3

Temérdek ötlet

2013. április 18. - Bezzegh Éva

Amikor belefutok egy nem mindennapi alapanyagba, akkor rendszerint meglódul a fantáziám: eztiseztiseztiseztis... megeztis szeretnék csinálni belőle. Így voltam ezzel a lilakrumplival is, amit a Spar zöldséges polcain találtam. A balzsamos sherryben szemes borssal pácolt egész szűz mellett lelt otthonra a tányérjainkon ilyen-olyan formában. Ha marad a jóidő, lehet izzítani a faszénsütőket!

BALZSAMOS SHERRYBEN SZEMES BORSSAL PÁCOLT EGÉSZBEN GRILLEZETT SZŰZ LILAKRUMPLI TRILÓGIÁVAL

(Egyébként a krumplik egyikében sincs semmi extra, csupán az, hogy liláből készültek.)

hozzávalók

1 egész szűzérme

a páchoz

1/2dl jó minőségű sherry

2ek balzsamecet

4ek olívaolaj

1tk

1 zacskó tarkabors

az ecetes lilakrumpli-salátához

1/2kg lilakrumpli 1/3-a

1/2 fej lilahagyma

1/2dl olívaolaj

1ek almaecet

1/4tk méz

1ek citromlé

a lilahagymás törtkrumplihoz

2ek vaj

1/2 lilahagyma

1/2kg lilakrumpli 1/3-a

kevés újhagyma zöldje vagy díszítésnek

a héjában grillezett lilakrumplihoz

1/2kg lilakrumpli 1/3-a

2ek vaj

pici és víz

tálaláshoz esetleg egy snidlinges joghurtszósz

A páchoz minden hozzávalót alaposan elkeverek, a szüzet jól megforgatom benne, majd egy szűk műanyag tárolódobozba teszem, és ráöntöm a pácot úgy, hogy lehetőség szerint minél jobban elfedje. A doboz tetejét ráteszem, még egyszer alaposan összerázom, és hűtőbe teszem minimum egy, de akár több napra is. Amikor eszembe jut, rázok egyet a dobozon, hogy élénkítsek egyet a pácon.

A sütés napján vasserpenyőben vagy faszénen 3-5 perc alatt per oldal minden oldalát megsütöm a húsnak (hogy 3 vagy 5 perc, az attól függ, hogy rozéra vagy átsütve készítem). Amíg a hús sül, a krumplikat meghámozom (kivéve a parázson sültnek szánt darabokat), és uborkahagyalun vékonyra szelem. A felszeletelt krumplikat sóval egy párolóedényben gőz fölött lefedve pár perc alatt puhára párolom. Közben a lilahagyma egyik felét vékonyan felkarikázom, a másik felét felkozkázom. A hagymakockákat olívaolajon megfonnyasztom, és a megpuhult krumplik felét beletördelem - sózom, borsozom. A krumplik másik felét a hagymakarikákkal elegyítem, elkészítem hozzá az öntetet, összeforgatom vele. A hús elkészültével azt egy alufóliába csomagolom, és 10 percet pihentetem, mielőtt felszeletelem. A héjában sült krumplit hosszában elvágom, a vágott felével levelé vaj és kevés sós víz keverékében fedő alatt előpuhítom, majd a forró sütőrácson/vasserpenyőben rágrillezek szintén a vágott felére. Már csak a tálalás van hátra: a krumplisalátát tálkában kevés újhagymazölddel díszítve, a hagymás tört krumplit tálalógyűrű segítségével formában, a héjában sült krumplikat egymásnak támasztva (lehet hozzá snidlinges joghurtszószt keverni) valamint kevés salátát a tányér négy sarkán elrendezek, majd a szüzet kétcentis srég szeletekre vágom, és a tányér közepére halmozom. A fóliában összegyűlt húslével megöntözöm, és kínálom is.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2018090134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása