SPOOON 1-2-3

Kevés fantáziával

2013. április 18. - Bezzegh Éva

A grillcsirkérőll már számtalan bőrt lehúztunk. Többnyire aki csinálja, az beszórja egy előre bekevert grillcsirke fűszerkeverékkel, hadd szóljon. Én előre kevertet az ötfűszeren és a garam masalán túl nemigen használok és ajánlok. Hiszem, hogy sokkal izgalmasabb és változatosabb magunknak összeállítani az ízeket mint készen kapni valamit, amiről igazából azt sem tudjuk, mi milyen arányban került bele. Én nem becsülöm alá a sima só-friss bors fűszerezést sem: van, hogy csak így sütöm a csirkét egyben, és a köreten variálok. Úgy is mennyei. De most kalandvágyból szétmázgáltam a madáron egy halom frissen reszelt gyömbért és citromlevet. Rossz nem lehet, gondoltam. 

Egyébként az én háziasszonykímélő módszerem, hogy a szombati piaci és a hételeji henteses húsvásárlást követően amilyen gyorsan csak tehetem, egy szabad órámban bepácolom a különféle szerzeményeimet, amik így békében érlelődnek a hűtőben felhasználásig. Esténként ilyenkor ezért egész héten nem kell törnöm a fejem, hogy mit és hogyan, csak előkapok egy bepácolt húst a választékból, és elég a köreten gondolkodnom, amíg csirke/hal/nyúl/malac/bármi elkészül. Ha pedig változik a terv, és nem vacsorázunk egy hirtelen beesett program miatt otthon, akkor sem kell aggódni, hogy megromlik a nyersanyag. Jelenleg a hűtőben pihen egy adag sherryben aszalt cseresznyével pácolt nyúlcomb, egy halom narancsos kacsacomb és mostanáig az alábbi csirke. Meg is sütöm.

CITROMOS-GYÖMBÉRES EGÉSZBEN SÜLT CSIRKE

hozzávalók

1 egész tanyasi csirke

4ek olívaolaj

1ek himalája só

1ek citrombors

2cm frissen reszelt gyömbér

1 citrom leve és héja

A csirkét megmosom, megtörölgetem. Az olajat, sót, borsot, gyömbért, citromlevet egy tálban összekeverem, és alaposan bedörzsölöm vele a csirkét. A citrom héját sem dobom ki: beletömködöm a csirke hasába. Kész. Hagyom állni minimum egy, de akár 2-3 napot is. Amikor sor kerül rá, előkapom, és másfél óra alatt 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöm. A köret mellé minden bizonnyal egy könnyű saláta lesz. (...Az lett.)

Hajrá bikiniszezon!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr9318090132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása