SPOOON 1-2-3

Gyerekekkel lehetetlen

2013. április 18. - Bezzegh Éva

Rég volt már másfélévesem, ezért távoli emlék, hogy mennyire lehetetlen, és innentől fogva mondhatnám úgy is, hogy teljesen felesleges gyerekesen nekiindulni egy beszélgetős találkozóra barátnőkkel, mert a nyugis csevely helyett mindenki a gyereke után fog rohangálni, azt vigyázza, eteti, óvja, szólongatja, terelgeti, többnyire a többiektől távol. Az összkép az az, hogy anyukák mindenfelé szétszéledve, hétrét görnyedve, földön mászva egy törpe félméteres körzetében, vagy épp azzal az oldalára nőve kolbászolunk valahol, és néha összefutunk egy kósza kortyra, falatra, mondatra, de többynire átordítunk egymásnak a kert legtávolabbi sarkaiból két "vigyázz, óvatosan, erre mássz inkább, ne vedd a szádba, engedd a másiknak is, stb." között . Csak az ül nyugodtan (relatíve a többeiknél nyugodtabban), akinek a gyereke már elérte a hároméves kort... hacsak nem azért ugrál föl merő együttérzésből, hogy téged mentesítsen pár percre. Azért sütöttem egy újabb, enyhén pikáns impró sütit az alkalomra.

CITROMOS-CITROMBORSOS MÁK-MANDULA TORTA FEHÉRCSOKIVAL

hozzávalók

a piskótához

5 tojás 

pici

200g méz

150g mák

100g egész (vagy eleve darált) mandula

50g szeletelt mandula

1tk sütőpor

1/2 citrom leve és héja

1ek vaníliaesszencia

1ek citrombors

vaj a sütőformához

a feltéthez

1/2 citrom leve és héja

1 tábla fehércsoki (én a DM bio fehércsokiját veszem - isteni roppanós gabonagolyók vannak benne)

50g marék szeletelt mandula

a mázhoz

1/2 tábla fehércsoki

2ek víz

1ek vaj

1ek méz

A sütőt 160 fokra állítom. A tojásokat kettészedem, a mandulát ledarálom, a citrom levét kifacsarom, a héját lereszelem. A tojássárgáját a mézzel fehéredésig verem, hozzádolgozom a mákot, darált és a szeletelt mandulát, a sütőport, a ciromhéjat, a citrom levét, a citromborsot és a vaníliaesszenciát. A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verem, majd óvatosan hozzáforgatom a mandulás-mákos masszához. Egy 23cm-s kapcsos sütőformát kivajazok, és a tésztaalapot beleöntöm, a tetejét elsímítom. 40 percre sütőbe tolom. Miután megsült (tűpróbázni mindig kell), kiveszem, és hagyom kihűlni. Amikor más nem áll fenn a veszély, hogy megolvad rajta a csoki, eelkezdek minden földi jót rápakolni: a citrom levét kifacsarom, és a piskótát megcsorgatom vele, a tábla csokit zöldséghámozóval ráforgácsolom a piskóta tetejére, meghintem a mandulaszeletekkel, ha maradt még, kevés mákkal, valamint a reszelt citromhéjjal. Hogy a sokminden, amit a tortára rászórtam, ne peregjen le róla, fixálim egy kis extra csokimázzal. Ehhez gőz fölött egy tálban megolvasztom a maradék fehércsokit vízzel, hozzádolgozom a vajat és a mézet, és amikor már kellemesen folyós az állaga, rácsorgatom a torta tetejére. Irány a hűtő. A másnapot nem érte meg egy morzsája sem.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1318090130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása