SPOOON 1-2-3

Ceviche

2013. március 10. - Bezzegh Éva

A ceviche (=szevícse) egy dél-amerikai ételkülönlegesség, a ma egyre elismertebbé váló nyerskonyha egy remek fogása: alapvetően nyers halból (újabban húsból is), hagymából (illetve egyéb nyers zöldségekből és/vagy gyümölcsökből) főzés nélkül, citrommal készülő, fűszeres, tatárjellegű étel, amihez hasonlót már tonhalból készítettem korábban.

A ceviche eredete, ahogy a nevének eredete is tisztázatlan: egyes források Közép- illetve Dél-Amerika vízparti vidékeire, mások Polinézia szigeteire tájolják a fogás megalkotását. A spanyolok révén, akik a citrusféléket Európából eljuttatták az új kontinensre, leginkább mór gyökereket feltételeznek, ezzel együtt a legvalószínűbb, hogy Peruból származik az étel: egyes régészeti leletek azt támasztják alá, hogy a spanyol hódítókat Dél-Amerikába követő granadai mór asszonyok hoztak magukkal egy hasonló ételt a mai Peru vidékére, ami a ceviche elődjének tekinthető. Innen fejlődött ki, majd terjedt tovább a kontinensen a ma ismert formájában az éltel, a régiók sajátos ízjegyeit magára öltve. A név a legvalószínűbb, hogy az őslakos kecsuák 'siwichi', azaz 'savanyított' elnevezéséből eredeztethető.

Nemrégiben vettem egy azonos című szakácskönyvet, ami anélkül ihletett meg, hogy egyáltalán belelapoztam volna. A napokban végigböngészem, és egész biztosan megosztok itt belőle néhány receptet majd.

AVOKÁDÓS-ANANÁSZOS THAI JELLEGŰ CEVICHE

hozzávalók

20dkg nyers busa

2 lime vagy egy nagy citrom leve és héja

2 szelet friss ananász

1 avokádó

1 citromnád

2 szál újhagyma

1 csokor korianderzöld

1dl kókusztej

2ek olívaolaj

1tk , friss bors

2 friss piros chilipaprika

A zöldségeket, gyömölcsöket, halat apróra felkockázom, a kókusztejjel és a citrom levével megöntözöm, az aprított fűszerekkel, sóval, borssal meghintem, óvatosan össszeforgatom, hogy az ízek egységesen elkeveredjenek, és lefedve hűtőbe teszem kb. 10 percre, nem tovább. Amikor az ízek összeértek, a hal megpuhult a savakban, frissen tálalom. (Meglepően hangozhat az ananász mellé, de egy egész paradicsomot is elbír felkockázva /Mautner Zsófi kóstoltatott velem egyszer ananászos paradicsomlevest, onnan tudom biztosan/ - nekem sajnos nem volt itthon.) 

Nem szabad elfelejteni, hogy a nyers hal/hús nem megfelől tárolás mellett hamar romlik, hőkezelés nélkül pedig kimondottan veszélyes lehet, ha nem megbízható forrásból szerezzük be. Nyers fehérje fogyasztása ezért mindig komoly körültekintést igényel!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr6818090096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása