A ceviche (=szevícse) egy dél-amerikai ételkülönlegesség, a ma egyre elismertebbé váló nyerskonyha egy remek fogása: alapvetően nyers halból (újabban húsból is), hagymából (illetve egyéb nyers zöldségekből és/vagy gyümölcsökből) főzés nélkül, citrommal készülő, fűszeres, tatárjellegű étel, amihez hasonlót már tonhalból készítettem korábban.
A ceviche eredete, ahogy a nevének eredete is tisztázatlan: egyes források Közép- illetve Dél-Amerika vízparti vidékeire, mások Polinézia szigeteire tájolják a fogás megalkotását. A spanyolok révén, akik a citrusféléket Európából eljuttatták az új kontinensre, leginkább mór gyökereket feltételeznek, ezzel együtt a legvalószínűbb, hogy Peruból származik az étel: egyes régészeti leletek azt támasztják alá, hogy a spanyol hódítókat Dél-Amerikába követő granadai mór asszonyok hoztak magukkal egy hasonló ételt a mai Peru vidékére, ami a ceviche elődjének tekinthető. Innen fejlődött ki, majd terjedt tovább a kontinensen a ma ismert formájában az éltel, a régiók sajátos ízjegyeit magára öltve. A név a legvalószínűbb, hogy az őslakos kecsuák 'siwichi', azaz 'savanyított' elnevezéséből eredeztethető.
Nemrégiben vettem egy azonos című szakácskönyvet, ami anélkül ihletett meg, hogy egyáltalán belelapoztam volna. A napokban végigböngészem, és egész biztosan megosztok itt belőle néhány receptet majd.
AVOKÁDÓS-ANANÁSZOS THAI JELLEGŰ CEVICHE
hozzávalók
20dkg nyers busa
2 lime vagy egy nagy citrom leve és héja
2 szelet friss ananász
1 avokádó
1 citromnád
2 szál újhagyma
1 csokor korianderzöld
1dl kókusztej
2ek olívaolaj
1tk só, friss bors
2 friss piros chilipaprika
A zöldségeket, gyömölcsöket, halat apróra felkockázom, a kókusztejjel és a citrom levével megöntözöm, az aprított fűszerekkel, sóval, borssal meghintem, óvatosan össszeforgatom, hogy az ízek egységesen elkeveredjenek, és lefedve hűtőbe teszem kb. 10 percre, nem tovább. Amikor az ízek összeértek, a hal megpuhult a savakban, frissen tálalom. (Meglepően hangozhat az ananász mellé, de egy egész paradicsomot is elbír felkockázva /Mautner Zsófi kóstoltatott velem egyszer ananászos paradicsomlevest, onnan tudom biztosan/ - nekem sajnos nem volt itthon.)
Nem szabad elfelejteni, hogy a nyers hal/hús nem megfelől tárolás mellett hamar romlik, hőkezelés nélkül pedig kimondottan veszélyes lehet, ha nem megbízható forrásból szerezzük be. Nyers fehérje fogyasztása ezért mindig komoly körültekintést igényel!
Éva