Messzire jutottam a "nemszeretem-a-halat"-tól. Már kedvenceim is vannak: kardhal, ördöghal, fogas. A friss halat grillezem vagy gőzölöm, tapasztalatom szerint így hozza a legjobb formáját. Ezúttal a vajhallal tettem próbát, óvatos thai fűszerezéssel.
GRILLEZETT VAJHAL
kell hozzá
fejenként egy 15 dkg-os szelet vajhal
néhány evőkanál halszósz
egy friss chili
egy szál thai citromfű
egy lime leve
fejenként 10 dkg jázminrizs
egy kis doboz kókusztej
Készíts marinádot a halszószból, a lime levéből, a vékonyra karikázott citromfűből, és a kimagozott-felszeletelt chiliből - hagyd állni a halszeleteket ebben a lében legalább egy fél órát.
Forró grillserpenyőben süsd a hal minden oldalát 2-2 percig, só és zsiradék nem szükséges.
A kókuszos jázminrizs pedig így készül: 20 dkg rizst fél liternyi kókusztej és víz (fele-fele arányban) keverékével és egy késhegynyi sóval főzd nagy lángon, amíg a folyadék szinte egészen elfő; ekkor húzd le a tűzről és fedő alatt hagyd duzzadni 20 percet. Lime-lével is megöntözheted, úgy különösen frissítő lesz.
Ádám