Ugyan a mi családunkban nem szokás, de van, aki húsvétra is bejglit süt. Ha így tesz, marad egy csomó tojásfehérje a hűtőben, amit vétek kidobni.
Nekem crème brûlée után marad a nyakamon a fehérje, abból pedig vagy macaron készül vagy ez a süti. Vagy megeszik a kutyák.
A süti egyfajta piskóta, hiszen semmilyen mesterséges lazítást nem igényel; sem élesztő, sem sütőpor, csupán a beledolgozott levegő teszi könnyűvé.
SÜTI TOJÁSFEHÉRJÉBŐL
kell hozzá
tojásfehérje
fehérjénként 3 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)
fehérjénként 2 dkg nádcukor/méz
fehérjénként 1 dkg vaj
egy kezeletlen citrom héja
aprított dió, mandula, jó minőségű keserűcsoki, aszalt gyümölcs ízlés szerint
Az extrákat (magvak, gyümölcsök, csoki) forgasd meg egy-két evőkanál lisztben (a szükséges adagból szedj ki), így nem fognak sülés közben lesüllyedni aforma aljára.
Verd a fehérjéket kemény habbá, forgasd hozzá óvatosan az átszitált lisztet (így több levegőt juttatsz a tésztába, ami fontos, hiszen nem használunk sem sütőport, sem élesztőt), az olvasztott vajat és a mézet, végül liszttel együtt az extrákat és a reszelt citromhéjat.
Kivajazott püspökkenyér-formában süsd 160 °C-on 40 percig (tűpróbával ellenőrizd, átsült-e).
Ádám