A friss rák drága. Legalábbis eddig azt hittem. Persze, 4-8 ezer forint egy kiló, de fejenként 10 rák megáll párszáz forintban. Ennyi olykor azért belefér, az íze és állaga pedig sokkal jobb a fagyasztott-előfőzött változatnál. A friss garnéla és a tigrisrák páncélja szürke, a hőkezelés eredménye a rózsaszín árnyalat.
Előétel, de ropogós kenyérrel főfogás is lehet. A megmaradt rákpáncélból némi zöldséggel főztem egy alaplevet - jó lesz egy rizottóhoz vagy leveshez.
Éva is készített hasonlót, a különbséget a paprika és a citrom jelenti: ilyen apró trükkel válik egy étel dél-kelet-ázsiaiból marokkói hatásúvá.
CHILIS-FOKHAGYMÁS TIGRISRÁK
kell hozzá
fejenként 10 friss tigrisrák
egy-két friss chili
2-4 gerezd fokhagyma
egy teáskanál édes pirospaprikapor
egy csokor petrezselyem- vagy korianderzöld
olívaolaj vagy vajzsír
egy citrom leve
A rákokat öblítsd le, s ha gondolod, pucold meg azokat. Hevíts fel egy-két evőkanál zsiradékot, dobd hozzá egyszerre a rákot, zúzott fokhagymát, és a kimagozott, felaprított chilit, sózd, borsozd. 2 perc alatt elkészül a rák, ekkor húzd le a tűzről és szórd hozzá a pirospaprikát. Pár másodperc alatt fel is szabadulnak az ízek, ekkor szórd meg a tépkedett zöldfűszerrel (koriander vagy petrezselyem) és facsard rá egy citrom levét.
Ádám