SPOOON 1-2-3

Próbacseresznye

2013. február 14. - Bezzegh Éva

Próba - szerencse... vagy ahogy "viccesen" szoktuk mondani: próba - cseresznye. Nos, ez az én aktuális próbacseresznyém, egy újabb érzésre összerakott desszertkísérlet. A szokásos diós csokitortámat igyekeztem megturbózni a hétvégi vendégségre. Kellett egy kis textúra-balanszírozás itt, egy kis ízigazítás ott, de a végeredmény egész ehető lett. (Csak tudnám, hová lett, ami megmaradt!)

CÉKLÁS-MÁKOS DIÓTORTA FEHÉRCSOKIMÁZZAL ÉS ASZALT ÁFONYÁVAL

hozzávalók

a tésztához

1 öklömnyi cékla

5 tojás

pici

200g dió

200g mák (nem darált)

1tk sütőpor

1 púpos ek kakaópor

3-4ek méz/nyírfacukor

1ek ötfűszerkeverék (helyette simán fahéj és/vagy szegfűszeg és/vagy szegfűbors használható)

a mázhoz

100g fehércsoki (én a DM-ben veszem az Alnatura bio fehércsokit roppanós gabonagolyócskákkal)

2ek víz

50g vaj

2ek méz/nyírfacukor

1ek rózsavíz

2 marék cukormentes aszalt áfonya

díszítésnek szárított virágszirom

A céklát meghámozom, feldarabolom, és egy párolóedényben gőz fölött lefedve puhára párolom. A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját a mézzel habosra felverem. Ledarálom a diót, pürésítem a céklát és a mákkal valamint a sütőporral, a kakaóporral és fűszerrel együtt a mézes tojássárgájához dolgozom. A sütőt beállítom 160 fokra. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verem, és óvatosan hozzáforgatom a diós-mákos-céklás masszához, amit aztán egy kivajazott kapcsos tortaformába öntök (23cm), és kb 40-50 perc alatt készre sütök (tűpróba kell!). Ha a tészta megsült, kihűtöm.

A mázhoz gőz fölött egy fémtálban a csokit a vízzel megolvasztom. Amikor már folyik, leveszem a gőzről, felolvasztom benne a vajat, a mézet, kicsit kihűtöm folyamatosan kevergetve, majd rácsorgatom a tortára. Végül megszórom az aszalt áfonyával és kevés szárított virágszirommal.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1518090064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása