Sokan kérdezik tőlem, hogyan kell a halat ("a" halat?) jól elkészíteni. Egyrészt: még nem tudom, ez a terület számomra is elég ismeretlen, és persze nincs is két egyformán kezelendő hal. Másrészt: itthon nehéz jó minőségű tengeri halhoz jutni. A tapasztalatom az, hogy a fagyasztott semmire se jó (legfeljebb posírozni vagy gőzölni - az előbbire az alábbi recept szolgálhat példaként, a másikra pedig itt és itt van ötletünk), csak esik darabokra, tele van vízzel, a rostokat széttrancsírozták a jégkristályok. Sosem lesz az igazi.
Érdemes inkább friss halakkal próbálkozni. A magyar halak közül szerintem a süllő/fogas és a kecsege a legfinomabb, a borsodi tenyésztett pisztráng sem utolsó. Jó pontyot én még életemben nem ettem, minden alkalommal mintha zsíros sarat vennék a számba, busa dettó, és a harcsáért sem vagyok oda. Azért még kóstolok.
A nem fagyasztott tengeri hal pedig ugyan drága, de nem is eszik az ember minden nap. Érdemes heti egyszer áldozni rá - mi igyekszünk segíteni abban, hogy az értékes alapanyag ne vesszen kárba.
Az alábbi recept ihletője a GoodFood. A halat posírozzuk, ami annyit jelent, hogy épp forrásponton vagy az alatt közvetlenül, kíméletesen főzzük az alapanyagot. Ezt ez esetben nemes egyszerűséggel a sütőben tesszük, ratatouille ("ratatuj") kíséretében.
RATATOUILLE-BAN POSÍROZOTT LAZAC
kell hozzá
fejenként egy szelet (nem tenyésztett) lazac
20 dkg (aprószemű) paradicsom
egy cukkíni
egy kisebb padlizsán
egy nagy üveg "passata", azaz paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
egy kis doboz mascarpone
5 dkg fenyőmag
2 evőkanál (teljes kiőrlésű) zsemlemorzsa
friss kakukkfű
olívaolaj
esetleg egy fej vöröshagyma
Készítsd el a ratatouille-t. Ha teszel bele hagymát, kezd azzal; apróra vágva párold üvegesre olívaolajon. Mehet hozzá a felkockázott padlizsán és cukkíni, ezt pirítsd körbe, majd párold félpuhára. Öntsd hozzá a paradicsompürét egy gerezd zúzott fokhagymával, és a felkockázott (esetleg meghámozott) paradicsomhúst. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítsd, majd tedd félre.
A mascarponét keverd el egy gerezd fokhagymával, ezzel kend meg gazdagon a lazacszeleteket. A tálkákba halmozott ratatouille tetejére ültesd a halszeleteket, szórd meg azokat pirított, aprított fenyőmaggal (és esetleg egy kis zsemlemorzsával az extra ropogósság érdekében).
160 °C-ra melegített sütőben süsd 30-40 percig.
Ádám