Nem kell ettől az ételtől megijedni. Ránézésre és első hallásra bonyolultnak látszik, de igazán semmi ördöngősség nincs benne. Az alapanyagok, ha nem is a sarki boltban, de a megfelelő felszereltségű delikben és piacokon fellelhetők... és ezt a kis utánajárást ígérem, meghálálja ízben. Tudom, tudom, volt már egyszerűbben előállítható fogásunk is, de érdemes néha nekiszaladni ezeknek a különlegesebb ízvilágú ételeknek is.
A csicsókahummusz ötlete Mautner Zsófitól származik.
FÜSTÖLT AMÚR CSICSÓKAHUMMUSSZAL, CÉKLACHIPSSZEL, GRÁNÁTALMÁVAL, SALÁTÁVAL
hozzávalók
20dkg füstölt amúr (én a biopiacon veszem - de bármilyen más nem konzerv füstölt hallal is jó lehet)
néhány marék vegyes zöldsaláta
1 gránátalma
tökmagolaj
frissen őrölt bors
céklachips (vásárolható készen is, de én házilag készítettem így)
a hummuszhoz
400g csicsóka
2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve és héja
3ek tahini (szezámkrém)
1tk só
1tk római kömény
2ek olívaolaj
tálaláshoz lime és pitakenyér
A hummuszhoz a csicsókákat meghámozom, felkockázom, és egy párolóedényben gőz fölött lefedve puhára párolom. Amikor kész, a hummusz többi hozzávalójával egy aprítógépbe teszem, és krémesre pürésítem. A halat félcentis szeletekre vágom, a gránátalma magjait kifejtem a héjból, a salátaleveleket megmosom, lecsöpögtetem. Összeállítom a fogást: a hummuszból egy-egy nagy evőkanálnyit szedek a tányérokra, ellapítom, halmozok rá két-két szelet halat, megszórom egy fél marék gáránátalmamaggal, tűzök bele egy-egy céklachipset, teszek mellé egy-egy marék salátát, végül megöntözöm tökmagolajjal, borssal hintem, a halak mellé passzintok egy-egy vékony gerezd lime-ot, végül igény szerint kínálom pitakenyérrel, esetleg valamilyen roppanós szelettel, pirítóssal.
A hétvégi vendégségben és a gyerekek körében is volt sikere.
Szép hetet!
Éva