SPOOON 1-2-3

Brunch

2013. január 07. - Bezzegh Éva

Manapság igen közkeletű lett brancsolni. De tudjuk-e, mit is jelent ez voltaképpen? A 'brunch' az angol 'breakfast', azaz reggeli és 'lunch', azaz ebéd szavakból összegyúrt, kései ebédet jelentő étkezésre használt frappáns megjelölés. Nyugati kultúrákban a nálunk honos nagycsaládos, rettenet főzésekkel járó vasárnapi ebédeléssel szemben nagy hagyománya van a Sunday brunchnak, amikor a családok szeretnek későn kelni, a háziasszonyok is inkább a pihenést választják a konyhai robotolás helyett, így a család inkább kimozdul otthonról, és élvezi az együttlétet nagy választékban tálalt finom falatok, kellemes családi, baráti beszélgetések mellett fix áron valamelyik étteremben.

Mi is mostanában kaptunk rá a vasárnapok ilyen formán való eltöltésére. Hol mi is baráti társasággal, gyerekekkel (a legtöbb helyen jól felszerelt gyereksarokkal és animátorral várnak), hol csak családilag mozdulunk ki, de mindenképpen programértékűvé emelkedik a falatozással, sőt, legutóbb egy egész délutános 'welness a város tetői fölött' élménnyel egybekötött együttlét. A lenti recept egy ilyen alkalommal kóstolt pikáns húsgombócleves ihlette saját verzió. (Egész más lett, de megtudom, azt hogy csinálták, és ha sikerül, megosztom azt is.)

SAVANYÚ HÚSGOMBÓCLEVES ÉDESKÖMÉNNYEL, ÚJHAGYMÁVAL

hozzávalók

1l víz

3 bio marhahúsleves kocka

1/2kg darált báránycomb

1 nagy répa

1kisebb édeskömény

1tk

frissen őrölt bors

1/2l kefír

1/2 citrom leve és héja

1tk méz

1 csomag újhagyma

A vizet a leveskockákkal felteszem forrni. Közben a húsból cseresznye nagyságú golyókat gyúrok, a répát és az édesköményt zsülienre (gyufaszálra) vágom, és az egészet egyszerre a lobogó vízbe dobom. Elkeverem, és fedő alatt kis lángon 10 percig párolom, hogy a húsgolyók átfőjenek, de még rozé maradjon a közepük, a zöldségek pedig épp megpuhuljanak. A lángot 10 perc után elzárom az edény alatt. A levest felöntöm a kefírrel, belefacsarom a citromot, belereszelem a héját, kompenzálom a savakat a mézzel, ízesítem ízlés szerint sóval és borssal, végül forrón tálalom az újhagymaszletekkel. Újévi fogadalom gyanánk fogyókúrázóknak ideális.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8718090034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása