SPOOON 1-2-3

BÚÉK!

2013. január 03. - Bezzegh Éva

Újév - új élet. Sokan ezzel a felkiáltással futnak neki az új esztendőnek. Nos, ez nálunk annyiban igaz, hogy bár az eddigiekhez képest abban továbbra sem lesz változás, hogy egyszerű, elegáns, egyben egészséges ételekkel lakatjuk jól magunkat és a környezetünket, így ilyen témájú receptekkel töltjük a blogot az idelátogató Olvasóink remélhetőleg legnagyobb megelégedésére, amiben némiképp más várható, az részmeről a paleolit (azaz a többnyire glutén-, laktóz-, lektin- és cukormentes) receptek tömkelege, t.i. jövőhéttől a párommal újfent belevágunk. Az eddigi tapasztalataink nyomán sokat várunk tőle. Paleolit lesz a magunk értelemzésében, az eddig kipróbált és jól bevált módon: a húsféléken, gyümölcsn, zöldségen és magvakon túl a sajt és  savanyított tejtermékek, továbbá a zab, mint egyetlen gabona és annak származékai, valamint a zsenge hüvelyesek illetve a méz marad, a tej, tejszín, mindennemű gabona, hüvelyes és a cukor mennek (utóbbi nem mintha az elmúlt években része lett volna a konyhai menőverezéseimnek).

Szóval egészségre, szépségre, vitalitásra és ízkalandozásra fel! Kedves Olvasó, tarts velünk 2013-ban is!

KAKUKKFÜVES, SÜLT KÁPIÁS, DIÓS OMLETT RUKOLÁVAL

hozzávalók

2 kápiapaprika

1 szál újhagyma

1 gerezd fokhagyma

1tk kakukkfű

4 tojás

10dkg érett natúr sajt

, frissen őrölt bors

1 marék dió

(aki tovább fokozná, az keverhet még a tojáshoz kimagozott, aprított chilit és/vagy morzsolt fetasajtot)

1 marék rukola

A kápiákat megmosom, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre, vagy amíg a bőre kicsit meg nem barnul. Amikor a paprika megsült, nejlonzacskóba teszem, és hagyom kihűlni. A langyos paprikákat ekkor már könnyen meg tudom fosztani a bőrétől. Kicsumázom, kimgozom, és a sült paprikahúst szinte krémesre darabolom, félreteszem. (Lehet mozsarat vagy botmixert is használni - én szeretem rusztikusabbra hagyni.)

Az újhagymákat és a fokhagymát megtisztítom, felaprítom, egy percig a kakukkfűvel együtt a felhevített olívaolajon pirítom. Közben a tojásokat a reszelt sajttal és a kápiával felverem, ízlés szerint sóval és borssal ízesítem (aki használ, az ezen a ponton morzsolja hozzá a fetát és adja hozzá a magozott, aprított chilit), majd a hagymákhoz keverem, elterítem a serpenyőben, és addig sütöm, hogy már ne legyen nyers, de még ne szilárduljon meg szárazra.

Tálaláshoz az omlettet egy nagy tányérra csúsztatom. Szárazon pirítok diót, és rámorzsolom, végül rukolát halmozok rá. Nem paleósok pirítsanak hozzá kenyeret, aki pedig ebédre vinné magával, vagy gyerkőcnek csomagolná tízóraira/uzsonnára, az hajtogassa bagettba, vagy tekerje fel egy tortillával. 

Boldog Új Évet!

Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2218090032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása