SPOOON 1-2-3

Expressz ünnep

2012. december 07. - Bezzegh Éva

Van, hogy a hétköznapokból is sikerül ünnepet varázsolni egy-egy, a lakást csodálatos illattal elárasztó, különleges, finom fogással. Így volt ezt a minap is, amikor kínomban a fagyasztóban kotorászva kihalásztam egy adag csinos nyúllapockát és -combot. A teraszon ott szomorkodott pár kisebb cékla és birsalma, a hűtőben egy bontott kókusztej, egy bontott üveg Vylyan, ami még a hétvégi baráti forraltborozásból megmarad. A forralt borról jut eszembe:

BALZSAMOS VÖRÖSBORBAN ÉRLELT ROZMARINGOS SÜLT NYÚLCOMB FORRALT BOROS, MAZSOLÁS BIRS-CÉKLAPÜRÉVEL

Hasonló ízvilágot már készítettem leves formájában tavaly Karácsonykor (egy hirtelen jött megkeresés nyomán pont a lenti recept alapján módosítva főztem meg a tavalyi levesrecept egy egyszerűbb változatát tegnap a Music FM-en élőben), illetve köretként is. Most azokat gondoltam tovább.

A nyúlhús egyébként nem túl gyakori fogás az asztalainkon, pedig kapásból tíz érvet fel tudok sorolni, ami miatt érdemes rendszeresen fogyasztani: gazdag fehérjében, zsírban ellenben szegény, magas a vitamin- és ásványianyagtartalma, ugyanakkor alacsony a nátriumtartalma (magas vérnyomással küzdőknek szempont), könnyen emészthető, kismamáknak különösen ajánlott (magas vastartalma, és a vérképzéshez elengedhetetlen B12-vitamintartalma miatt), könnyen beszerezhető, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, változatos fogás lehet belőle (leves, sült, pástétom, terrine, stb.) és rendkívül finom.

hozzávalók

8db nyúlcomb és -lapocka

a páchoz

2dl vörösbor

3ek balzsamkrém (a DM-ben van csodás adalékmentes bio cucc)

2 szár friss rozmaring

1ek

frissen őrölt bors

4 gerezd fokhagyma

2 fej lilahagyma

a püréhez

1/2l vörösbor

pár szem csillagánizs

1 rúd fahéj

5-5 szem borókabogyó, szegfűbors és szegfűszeg

1 felhasított vaníliarúd

1 csík narancshéj

4 kis fej cékla

2 birsalma (lehet körtével is)

2 marék mazsola (lehet aszalt meggyel vagy cseresznyével, esetleg vörösáfonyával is)

200g kókusztej

1 narancs leve

1-2ek méz/nyírfacukor

A nyulat előző nap bepácolom a bor, fűszerek, reszelt fokhagyma és hámozatlan, hatodokba vágott lilahagyma keverékével.

A sütés napján a sütőt 220 fokra állítom. Amikor bemelegedett, a pácléből kiemelt nyúldarabokat a lilahagymával együtt elrendezem egy tűzálló tálban, megöntözöm 3-4 kanálnyi páclével, és betolom sülni 20 percre, majd visszaveszem a sütőt 160 fokra, és 30 percig sütöm tovább a nyulat. Közben a birs-céklapüréhez felteszem a bort a fűszerekkel forrni egy párolóedényben. A céklát és a birsalmát megtisztítom, felkockázom, és a bor fölött, fedő alatt egy párolórácson előbb a céklát a mazsolával, majd mikor a cékla majdnem megpuhult, hozzáadva a birset készre párolom a gyümölcsöt és zöldséget. A darabokat egy edénybe borítom, felöntöm a leszűrt forralt bor felével, és egy botmixer segítsésgével lepürésítem. Ekkor még nem lesz teljesen krémes. Ahhoz, hogy azzá váljon, a kókusztej adagonként történő hozzáadásával pürésítem tovább, végül mehet bele a narancslé és a méz. Ezzel is pürésítek rajta egyet. A kész pürét lefedem, félreteszem. A nyúlra, mikor lejárt az újabb 30 perce, ráeresztek még egy 10 percnyi grill üzemmódot, hogy szépen megpiruljon. Kész vagyunk.

Tálaláskor két-két nyúldarabot rendezek el a tányéron, körítek mellé a céklapüréből, és a nyúl szaftjával csepegtetem körbe a tálat. Lehet még borban párolt gesztenyét is kínálni hozzá, díszíteni zöldfűszerrel. Mi csak szimpán nekiestünk.

Éva

Ui: Jah, és a püré maga a nyúlhússal akár, vagy anélkül megintcsak remek babaételnek bizonyult.

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5818090010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása