Egészséges ételek rajongója vagyok, ezért azok a konyhák, amelyek önmagukban képviselik ezt, nyilván élen állnak nálam fogyasztásban. A Közel-Kelet bármelyik konyhája, legyen az arab vagy török (nem kicsi az átfedés egyébként sem), nekem jöhet. Ha pedig fasírt, akkor engem tessenek szívesek kihagyni a petrezselymes, pirospaprikás, zsemlemorzsás, olajban sütöttekkel. Én akkor már ízeket szeretnék: mediterránt vagy keletit. Közelit vagy távolit. Nyárson, faszénen vagy grillen sütöttet, pároltat, mit bánom én, csak ne a menzait!!!
Ma már saját spontán koftaféleségeket gyártok percek alatt (ld. pl. itt borjúból pisztáciával). A minap a biopiacon vásárolt darált szürkemarhát készítettem el így:
GRÁNÁTALMÁS-FENYŐMAGOS KOFTA
hozzávalók
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss menta
1 csokor friss korianderzöld
1/2tk őrölt koriander
1/2tk őrölt római kömény
2tk só
frissen őrölt bors
1/2tk őrölt fahéj
1tk szárított oregánó
1 tojás
1 marék dió
1/2kg darált marha
1 gránátalma
10dkg fenyőmag
pici olícaolaj
tálaláshoz kuszkusz és fokhagymás-uborkás joghurt
A hús, a gránátalma és a fenyőmag valamint az olaj kivételével az összes megtisztított hozzávalót robotgépbe teszem, és lepürésítem, amit aztán a gránátalmamagokkal és a fenyőmeggal együtt alaposan összegyúrok a darálthússal, és lefedve szobahőmérsékleten érlelem fél órát. Közben elkészítem az uborkás joghurtot és a kuszkuszt.
Egy vasserpenyőt (nyáron a faszénsütőt) maximumra hevítek, maréknyi húsadagokból kolbászkákat formálok, amit nyársra húzok, picit beolajozok, és minden oldalát egy-egy percig pirítva pillanatok alatt készre sütök. Forrón tálalom a hideg köretekkel. A fotón céklalevélből készült salátával kiegészítve.
Éva