SPOOON 1-2-3

Ahol megállt az idő

2012. november 03. - Bezzegh Éva

Van a Rákóczi úton egy pékség, ahol megállt az idő. 30 éve nem változott ott semmi, időutazással felér, ha belép oda az ember; bástya, ami ellenáll a változó gasztronómiai trendeknek. Az alapanyagok közül képtelen kiütni a vaj a margarint, a dió a dejót, a lekvár a hitlerszalonnát. Mégis van egy péksütemény, amit időről-időre megveszek: egy hajtogatott élesztős tésztából sütött sajtos pogácsa. Leveleire szedem, amiken szinte át lehet látni, így eszem, a végére a ropogós sajtos tetejét hagyom.

E pogácsa kistestvérének a receptjét megtaláltam a Gourmandia szakácskönyvben, ezt formáltam át kicsit. Az egyik legjobb pogácsarecept következik.

HAJTOGATOTT TÚRÓS POGÁCSA

kell hozzá

25 dkg liszt

25 dkg vaj

25 dkg tehéntúró

10 dkg olvadós sajt (pl. gouda) reszelve

fél kocka friss élesztő

teáskanál

egy tojássárgája

A lisztből, vajból, túróból és élesztőből a sóval és a sajt felével gyúrj tésztát, majd tedd a hűtőbe egy órára. Lisztezett deszkán nyújtsd hosszúkás téglalappá, majd kend meg vékonyan tojássárgájával. Hajtsd háromba, majd ismételd meg a nyújtást-hajtást. Hüvelykujjnyi vastagra nyújtva végül szúrj ki belőle pogácsákat, kend meg tojássárgájával, szórd meg a maradék sajttal. Amíg a sütő melegszik (200 °C a cél), azalatt az élesztő elvégzi a munkáját. Légkeverés nélkül süsd világosbarnára (kb. 30 perc).

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8518089970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

poppolo 2012.11.27. 11:43:37

és az élesztővel mi történik? az kimaradt a receptől...

Ádám Spooon 2012.11.27. 13:46:54

Köszönöm, poppolo, javítom.

poppolo 2012.11.28. 10:53:13

köszi :)
süti beállítások módosítása