SPOOON 1-2-3

Wellington bélszín, személyre szabva

2012. október 23. - Bezzegh Éva

A Wellington bélszín eredeti receptje valahogy így néz ki: kérgesítsd a kívánt ideig a bélszínt, burkold (libamáj)pástétommal, duxelles-lel (gomba, shalotthagyma, zöldfűszerek és tejszín keverékéből főzött ragu) együtt levelestésztába, majd így süsd készre. Úgy hangzik, mintha valami többszáz éves ételről lenne szó, pedig csak a huszadik század közepén született. Elnevezésének eredete homályba vész.

Abban egyetértenek a gasztroguruk, hogy a Wellington bélszín megismertetése a laikus, otthon főző közönséggel Gordon Ramsay nevéhez köthető. Ő tette széles körben ismertté azt a receptet, ami segít kiküszöbölni az esetleges baklövéseket, így az eredmény egy "foolproof" (rossz fordításban hülyebiztos) verzió, amivel bárki megpróbálkozhat otthon - ha rászánja az időt. Egy szelet zöldfűszeres palacsinta kerül a batyuba, mely megvédi a leveles tésztát az elázástól - így azonban a tészta nem kap semennyit a hús szaftjaiból, ezt pár szelet pármai sonka hivatott ellensúlyozni.

A bélszín nem olcsó hús, de egy ünnepi alkalomra neki lehet futni ennek az ételnek, biztosan jól sikerül. Ezúttal Meli készítette el; hibátlan lett, pedig Ő nem egy megszálott hobbiszakács, csak simán van tehetsége a főzéshez. Az inspirációt a Szakácsok könyve jelentette, persze kicsit változtattunk a fűszerezésen, nem bírtuk megállni.

MINI WELLINGTON BÉLSZÍN

kell hozzá

fejenként egy 3 cm vastag bélszínérme

leveles tészta (egy gurigából két adag vágható ki)

1 fej shalott- vagy vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

egy evőkanál friss vagy szárított kakukkfű

10-20 dkg gomba (megfelel a csiperke)

fél dl tejszín

8-10 szelet pármai sonka

2-3 tojássárgája

zöldfűszeres palacsinta (1 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, kakukkfű/bazsalikom/metélőhagyma/petrezselyem)

A sózott, borsozott, szobahőmérsékletű húst forró serpenyőben kevés zsiradékon kérgesítsd: minden oldalát 1-2 percig pirítsd, attől függően, mennyire átsütve szereted (a batyuban sütés közben már nem igazán fog tovább készülni a hús). Csomagold alufóliába vagy dobozba, amíg hűl.

Süsd ki a palacsintákat kevés olajon.

Készítsd el a duxelles-t, vagyis a gombaragut: a hús visszamaradt zsírján vagy vajon párold meg a hagymát, zúzott fokhagymát és kakukkfüvet, majd add hozzá a felaprított gombát. Sózd, borsozd. Ha megpuhult, öntsd hozzá a tejszínt, főzd pár percig, majd hagyd hűlni.

Állítsd össze a batyukat: a leveles tésztából vágj nagy kört (vagy nyújts belőle kört, ha van türelmed), fektess rá egy palacsintát, helyezz rá néhány szelet pármai sonkát, kanalazz rá gombát, majd helyezd rá a húst. Fogd össze az egészet batyuvá, nyomkodd össze a tetejét, majd fordítsd meg (így alulra kerül a batyu szája), tedd sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg tojássárgájával és mehet az előmelegített 180 °C-os sütőbe. Amint a tészta aranybarna, elkészült.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr518089954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása