SPOOON 1-2-3

Gnocchileves

2012. október 16. - Bezzegh Éva

Krumpligombócleves néven is fut, nagyanyáink híres, semmiből főzött levesei közül való. A hozzávalókat végignézve nekem is az ugrik be: de most akkor mit is eszünk?

A régi recept rántással kezdődik, de erre nincs szükség, a krumpligolyókból úgyis kifő annyi keményítő, ami a levest kissé besűríti. A krumpli helyett használhatunk sütőtököt, zellergumót, paszternákot, mindenféle keményebb zöldséget. Nem próbáltam teljes kiőrlésű liszttel, mivel a gnocchi esetében az nem működik, és végülis ez is egyfajta gnocchi. Sőt, gnocchi módjára is készül, a krumplit sütőben sütve, hogy kevesebb lisztre legyen szükség.

A hűvös őszi napokon jól jön egy ilyen melengető leves. Bio leveskockával, további zöldségekkel turbózni ér, de nem kötelező.

GNOCCHILEVES

kell hozzá

5-6 krumpli

egy csokor petrezselyemzöld

egy fej vöröshagyma

2-3 kanál liszt

egy tojássárgája

3 dkg vaj

Süsd a krumplikat puhára 180°c-os sütőben. Hámozd meg, törd össze őket, majd hagyd hűlni.

Vajon párold meg a felkockázott hagymát, majd öntsd fel vízzel, sózd meg, vagy ízesítsd adalékanyagmentes leveskockával, és adj hozzá még zöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zöldborsó, karalábé), ha szeretnél. Az összetört krumpit sózd meg, add hozzá a tojássárgáját és annyi lisztet, hogy gombócokat tudj belőle gyúrni. A leves alatt vedd kisebbre a lángot (épphogy rotyogjon, különben szétesnek a gombócok), majd főzd bele a gnocchikat. Amint a felszínen úsznak, a leves elkészült. Szórd meg bőven petrezselyemzölddel, borsozd.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr6618089948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása