SPOOON 1-2-3

Köretkör

2012. október 14. - Bezzegh Éva

A változatosság kedvéért most nem a húson... jelen esetben halon lesz a hangsúly: a körettel futok egy kört. Merthogy sok esetben nem is a hús/hal okozza a fejtörést: egy szimpla grillnél nincs jobb. Viszon rém unalmas tud lenni, ha a kifundált, kimunkált húsunk/halunk mellé megint ugyanazt a salátát, grillezett vagy párolt zöldséget, ne adj Isten rizst, krumplit tennénk sokadjára. Itt sem árt a változatosság. Az én hűtőmben a hétvége felé közeledvén már nem sok feldolgozandó alapanyag volt. Találtam répát, akadt még a rekesz almából, amit a nagyszülőktől kaptunk, és a múltkori burek után is visszamaradt pont két lapnyi brick tészta. Már csak a fűszert kellett kitalálni hozzá. A vacsora egyébként citrusos lazac volt...

GYÖMBÉRES-ALMÁS RÉPARÉTES MANDULÁVAL ÉS MÁKKAL

hozzávalók

1/2 kocka vaj + kevés a tészta kenegetéséhez

1tk őrölt kardamom

4 répa

4 alma

1/2 citrom leve és héja

1/2tk

citrombors

2cm gyömbér

1tk méz

2ek darált mák

2ek darált mandula

2-3 lap brick vagy rétestészta

Az almát és a répát meghámozom, előbbit kimagozom, mindent félcentis kockákra vágok. Az almát meglocsolom a citrom levével, és jól összeforgatom, hogy ne barnuljon meg. A vajat egy serpenyőben megolvasztom, megfuttatom rajta a kardamomot, hozzáadom először a répát, belereszelem a citromhéjat és a gyömbért, sózom, borsozom, majd megrázogatom a serpenyőt, hogy a fűszeres vaj midenütt bevonja a zöldségetkockákat. Fedő alatt párolom kb. 5-7 percig, hogy a répa nagyjából megpuhuljon, majd beleforgatom az almakockákat is, és további 2-3 percig párolom, hogy az alma is megpuhuljon. 

A sütőt 190 fokra állítom. A mandulát ledarálom (vagy ha rusztikusabban szeretném, akkor késsel durvára vágom), és a mákkal együtt a töltelékhez keverem - ez hivatott felszívni az extra nedvességet, hogy a tészta ne ázzon el teljesen. Végül a kiterített és rétegenként olvasztott vajjal megkent brick vagy réteslapokat egymásra pakolom, a közepén egy csíkban elrendezem a tölteléket, feltekerem (úgy hengergetem, hogy a tészta széle alulra kerüljön), egy sütőpapírral terített tepsire teszem, megvajazom a tetejét, mákkal és/vagy citromborssal megszórom, és 20 percig sütöm az előmelegített sütőben.

...A lazacszeleteket egyébként egy narancshéj-narancslé-olívaolaj-só-fokhagyma marinádban pácoltam annyi ideig, amíg a rétes készült, majd serpenyőben megsütöttem szték módjára.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5518089936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása