Amikor beborul az ég, és siratni kezdi a visszafordíthatatlanul elmúló nyarat, akkor az ember az évszak terményeivel, az újborral, az otthon melegével ünnepli az évvége közeledtét. Az ősz tipikus ízeit, a szőlőt, az almát, a körtét, a diót, a zellert házasítottam ezúttal a Waldorf saláta alapreceptjét kicsit felturbózva felnőtt és babaverzióban.
Maga a több mint százéves Waldorf saláta "Waldorf Oscarjának", azaz Oscar Tschirky-nek, a manhattani Waldorf-Astoria hotel egykori híres személyzeti vezetőjének a találmánya az 1890-as évekből. A fogás eredetileg almát, zellert tartlamaz majonézzel nyakonöntve - a dió később adódott hozzá az alaprecepthez. Bár Tschirky nem volt séf, mégis jó érzéke volt a konyhaművészetekhez, számtalan, a szálloda éttermének védjegyét jelentő fogás meglakotásához járult hozzá. Az ezersziget öntet széles körben való népszerűsítésében is benne volt keze, ahogy az Eggs Benedict kimunkálásához is köze volt, emellett hagyatéka egy nagyterjedelmű szakácskönyv a Waldorf-Astoriás időszakából. Egykori new paltz-i tanyáját egy társaság vette meg, akik később séfek számára fenntartott idősek otthonát működtettek az ingatlanban "Kulináriusok Otthona" néven. Egyes források azt is tudni vélik, hogy a filmes teljesítmények elismerésére az Amerikai Filmakadémia által megalapított díj szimbólummá vált trófeájának legelső legyártott példánya rá emlékeztetett, ezért utána nevezték el Oscarnak a mára mindenki számára ismert, 2013-ban a 85. alkalommal átadásra kerülő aranyszobrocskát.
WALDORF DE LUXE
hozzávalók
1 nagy zeller
2 ropogós alma
1 édes, félkemény körte
1 fürt szőlő
2 szárzeller
2 marék dió
1 citom leve
1tk só
frissen őrölt bors
az öntethez
2dl zabtejszín
2ek bio majonéz (én vagy a Tescoban vagy a DM-ban veszem)
2ek joghurt (paleosok hagyják ki!)
1ek brandy
1/2 citrom héja
1/2tk dijoni mustár
só, frissen őrölt bors
1/2 frissen reszelt szerecsendió
1-1ek aprított korianderzöld, lestyán és zellerzöld
tálaláshoz rukola és extra dió, zöldfűszer, szőlő
A zöldségeet, gyümölcsöket alaposan megmosom. A zellert ezután meghámozom, a negyedét félreteszem a baba Waldorfjához, a többit gyufaszálra vágom, sózom, borsozom. Az almát és a körtét szintén gyufaszálra aprítom, a zellerhez adom, majd a zöldségre és a gyümölcsökre ráfacsarom a citrom levét, és jól összeforgatom őket, hogy ne barnuljanak meg. A zellerszárat felszeletelem, a szőlőszemeket félbe vágom, kimagozom, a diót durvára vágom - mindent adok a zeller-alma-körte alaphoz. A zöldfűszereket is felaprítom, a salátához adom. Végül mártás hozzávalóit alaposan elkeverem, megönötözöm vele a salátát, amit aztán alaposan összeforgatok, végül lefedve a hűtőbe teszem.
Tálaláskor egy-egy marék rukolával ágyazok a tányérokon, és ráhalmozom a salátát. Dióval, szőlővel, zöldfűszerrel díszítem. A rukola, a dió, a zabtejszín, a konyak és a szerecsendió mind a diós ízei végett harmóniában egysülnek, egymást erősítik a salátában, ami így nem csak finom, de laktató és egészséges is lesz.
BABA-WALDORF
hozzávalók
egy nagy zeller negyede vagy egy öklömnyi kis zeller
1/4 zellerszár
1 alma
1dl zabtej
esetleg zellerzöld
A zellert megtisztítom, falatnyi kockákra vágom, és a felszeletelt zellerszárral együtt fedő alatt egy párolórácson puhára párolom. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a meghámozott, felkockázott almát. A puhára párolt zöldségeket és gyümölcsöt 1dl hideg zabtejjel és esetleg kevés zellerzölddel pépesre pürésítek. A zabtejnek a nagyon finom édes, diós íze remekül kerekké, és valóban a waldorfhoz hasonlatossá fogja tenni az ételt. Héthónapos kortól adható.
Ha a lányok keresztanyja itt lett volna, mikor ezt készítettem, korábbi jó szokásához híven valószínű ezt is felfalta volna a gyerek elől... ő pedig már jó rég elmúlt héthónapos.
Éva