SPOOON 1-2-3

Francia citromtorta

2012. szeptember 07. - Bezzegh Éva

Francia alaptorta, sokszázéves recept. Az alapanyagokon változtattam, hogy egészségesebb legyen. Halas fogások után különösen jól esik.

TARTE AU CITRON (CITROMTORTA)

kell hozzá

az omlós tésztához

25 dkg teljes kiőrlésű liszt

15 dkg vaj

1 tojás

8 dkg méz vagy nyírfa-, esetleg nyers nádcukor

csipet

a krémhez

4 tojás

1 dl tejszín

10 dkg méz vagy nyírfa-, esetleg nyers nádcukor

1 teáskanál vaníliaesszencia vagy -paszta

2 kezeletlen citrom

A sütőt melegítsd 180 °C-ra. Az omlóstésztát a szokásos módon készítsd el; legegyszerűbb a robotgép késeire bízni, fél perc alatt gyűrható tésztát készít belőle. Nyújtsd ki (akár két sütőpapír között), béleld ki vele a tortaformát (legyen oldala), szúrkáld meg az alját, majd tedd mélyhűtőbe legalább fél órát.

A krémhez keverd kissé habosra a tojást a cukorral, a citromok reszelt héjával és levével, valamint a vaníliával. A tejszínt verd laza habbá és forgasd hozzá a tojásos keveréket.

A tortaalapot süsd meg kb. negyedóra alatt, akkor jó, ha száraznak tűnik. Öntsd ki az alapot a krémmel, majd 150 °C-on süsd az egészet 45 percig.

Hidegen az igazi.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5918089908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása