Francia alaptorta, sokszázéves recept. Az alapanyagokon változtattam, hogy egészségesebb legyen. Halas fogások után különösen jól esik.
TARTE AU CITRON (CITROMTORTA)
kell hozzá
az omlós tésztához
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg vaj
1 tojás
8 dkg méz vagy nyírfa-, esetleg nyers nádcukor
csipet só
a krémhez
4 tojás
1 dl tejszín
10 dkg méz vagy nyírfa-, esetleg nyers nádcukor
1 teáskanál vaníliaesszencia vagy -paszta
2 kezeletlen citrom
A sütőt melegítsd 180 °C-ra. Az omlóstésztát a szokásos módon készítsd el; legegyszerűbb a robotgép késeire bízni, fél perc alatt gyűrható tésztát készít belőle. Nyújtsd ki (akár két sütőpapír között), béleld ki vele a tortaformát (legyen oldala), szúrkáld meg az alját, majd tedd mélyhűtőbe legalább fél órát.
A krémhez keverd kissé habosra a tojást a cukorral, a citromok reszelt héjával és levével, valamint a vaníliával. A tejszínt verd laza habbá és forgasd hozzá a tojásos keveréket.
A tortaalapot süsd meg kb. negyedóra alatt, akkor jó, ha száraznak tűnik. Öntsd ki az alapot a krémmel, majd 150 °C-on süsd az egészet 45 percig.
Hidegen az igazi.
Ádám