Nem sok helyen lehet kapni, pedig a sertés egyik legjobb része: a bőrös császár. Viszonylag olcsó, legalábbis ahhoz képest, milyen ízletes pecsenyét lehet belőle sütni. A bőr ellenállhatatlanul ropogós, a hús észvesztően szaftos lesz. Elrontani lehetetlen, függőséget okoz. Klasszikus angol recept, a fűszerezésen változtattam.
LASSAN SÜLT MALACCSÁSZÁR (HASAALJA)
kell hozzá
fejenként 25 dkg bőrös császár
2-3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római vagy hagyományos kömény
1 teáskanál egész feketebors
egy citrom leve
1-2 evőkanál olívaolaj vagy zsír
A fűszereket pirítás után őröld porrá mozsárban (ha nincs, használhatsz kész őrleményt is). Zúzd össze a fokhagymát is, majd az olajjal vagy olvasztott zsírral keverd masszává. A húst most meg, öntsd nyakon a páccal, masszírozd meg alaposan, hogy mindenhol bevonja. Én nem szoktam beírdalni a bőrt, mert nem zavar, hogy deformálódik a hús - ez egy rusztikus kaja. Hagyhatod hűtőben pihenni a húst sütés előtt akár egy napig is, de akár azonnal megsütheted.
A tepisbe bőrrel felfelé tedd a húst, sózd meg a bőrt bőségesen, majd süsd 200 °C-on fél órát. Letakarni nem kell, a bőr és a zsírok nem engedik kiszáradni a húst. Ezután facsard rá a citrom levét, majd süsd 2 órán át 180 °C-on. Az extra ropogósság érdekében ezután piríts rá 220 °C-on még egy fél órát. Tálalás előtt egy negyedóra pihenés jót tesz neki.
Salátával és ropogós kenyérrel baromi jó.
Ádám