A grill Mozartja. Óriás képzavar. A hamburger a mindenek felett álló, soha meg nem unható örök klasszikus, amit (a néhány szabály betartása mellett) elrontani lehetetlen, mégis ámuló vendégsereg a jutalom.
A szabályok:
1. vörös húst válasszunk, ez lehet marha, bárány, de akár strucc is
2. a darált hús különösen kedvelt közege a baktériumoknak (hiszen a levegővel érintkező felülete sokszorosa a tőkehúsénak, ráadásul megmosni sem egyszerű), inkább soha ne hagyjuk véresen a húst
3. mivel a húspogácsát jól átsütjük, az hajlamos kiszáradni; a zsiradékot pótolni kell, ez lehetőleg marhafaggyú, de lehet zsír vagy vaj is - keverjük a darált húshoz
4. a húspogácsák kb 20-30 %-ot összemennek (átmérőben), ennek tudatában formázzunk: legyen lapos és vékony
5. elegendő csak sóval és borssal fűszerezni
KLASSZIKUS HAMBURGER
kell hozzá
fejenként 20 dkg darált vörös hús (2 húspogácsa)
húspogácsánként 2 dkg marhafaggyú, zsír vagy vaj
só, bors
buci
A húst keverd össze a zsiradékkal, sózd, formázz belőle lapos, nagy pogácsákat. Törj rá borsot, süsd forró grillen készre 6-8 perc alatt. A bucikat vágd félbe, zsíradékkal megkenve grillezd egy percig a belső felüket.
A zsömlébe bármit tölthetsz, de van pár trükk:
1. fehér hagymát válassz, mert ez nyersen könnyebben emészthető és kevésbé agresszív ízű, mint a vörös vagy a lila
2. a megszokott mustár/ketchup helyett próbáld ki az ajvárt, pestót, padlizsánkrémet
3. tényleg jó csalamádéval
A bucik a Brótból vannak.
Ádám