Van, aki az elválasztó módszerre, van, aki a húsmentes táplálkozásra, van, aki a paleolit étrendre, van, aki a vércsoport diétára, de akad olyan is - kicsi, ám egyre növekvő számban-, aki a nyerskosztra esküszik. Egyre többen teszik le életmódszerűen a voksukat egy bizonyos táplálkozási mód mellett, leginkább az alapján, hogy megbizonyosodtak róla, hogy egyénenként mi működik.
Valamelyik héten az exvezérembe botlottam a piacon, akinek nyers zöldekkel volt tele a kosara. Szóba került, hogy blogot írok többnyire egészséges ételek témájában, és hogy a receptjeink jórésze találkozik az ilyen-olyan diétás megközelítésekkel, hovatovább szűrhető is a tartalom a kategóriák illetve címkék alapján a kívánt típusú ételekre. Ennek láthatóan megörült, mert mint mondta, már kicsit unalmas a nyers karfiolt rózsánként ropogtatnia, elbírna valami változatosságot, mert hát a diéta jótékony hatását már érzi, és szeretne kitartani. Nos, kedves Gyuri, egy újabb nyers étel a repertoárunkban, aminek remélhetőleg Te is jó hasznát veszed!
ZÖLDALMA GAZPACHO
A fogást a Larousse 100% siker sorozatának Könnyű ételek kötetének azonos nevű receptje ihlette.
A gazpacho egy rendkívül vitamindús, hűsítő, igazi nyári étel. Bár az őse kenyérből, olajból és fokhagymából készült, a mai változatokban a kenyér már ritkán fellelhető - a hangsúly sokkal inkább a nyers zöldségeken, gyümölcsökön van. A klasszikus andalúz változat paradicsomos, de készítettem már sárgadinnyéből is gazpachot, ezen felül lehet görögdinnyéből (fogok is hamarosan), almából, de gyakorlatilag bármilyen zöldségből, gyümölcsből kellő fantáziával.
hozzávalók
3 zöldalma
3 újhagyma
3dl víz
1/2 kígyóuborka
2-3ek méz/nyírfacukor
1/2 piros chilipaprika (kimagozva)
2 lime leve
só, frissen őrölt bors
1 csomag korianderzöld
tálaláshoz 2dl zúzott jég, 2 paradicsom, kevés uborka, korianderzöld, extra lime és zöldalmaszeletek
A leves hozzávalóit megmosom, és héjastól, mindenestől a turmixgépbe teszem, alaposan összedolgozom, majd egy tárolóedényben tálalásig lefedve hűtöm. Tálaláskor vagy szimplán hozzáadom, vagy beleturmixolom a levesbe a jeget, majd poharakba töltöm, a poharakat hámozott (forró vízben 1 perc, úgy hántom le a héját), magozott paradicsomdarabokkal, aprított uborkával és korianderzölddel valamint néhány szelet zöldalmával díszítem. Aki a fanyarabbat szereti, annak kínálhatok mellé extrán lime-ot.
Éva
Ui.: Egy-egy étel elkészítese után, ha ízlik, amit csináltam, gyorsan papírra vetem a hozzávalókat és a mennyiségeket. De ha kéznél van a segítség, miért csinálnám magam? Ezúttal az 5 és fél éves lányom volt az írnok. (Felhívnám a figyelmet a "Vége?" kérdésre kapott igen válaszom nyomán született erőteljes "mondatvégi" pontra... és aláírás. :))