Na, nem nálam, nálam régi. Az én negyvenes éveit taposó párom, aki hivatalosan már nem kéne, hogy tudjon a megszokott dolgain változtatni, egyre nyitottabb minden téren, legyen szó kajáról, zenéről, bármiről. És élvezi. Ki gondolta volna! Tavaly Rosensteinéknél kóstolta meg saját (!!!) választás nyomán a cukorborsókrémlevest (és nem, nem volt benne hús... sem tészta...), amit azóta emleget. Mit volt mit tenni: ha már volt itthon alapanyag, nekiugrottam egy imprónak. Egyébként meg mit van mit tenni: megyünk vissza Rosenstenékhez. Amúgy is "top of mind" vannak a Budai Gourmet-s alakításuk óta megint.
HIDEG CUKORBORSÓKRÉMLEVES MENTÁS KECSKETÚRÓGOMBÓCCAL, PÁRMAI ROPOGÓSSAL
hozzávalók
a leveshez
400g cukorborsó
2 szál nagyobb újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1l víz
1ek só
1ek méz
a túrógombóchoz
10dkg kecsketúró (kenhető kecskesajt is jó)
10 mentalevél
tálaláshoz néhány szelet pármai sonka, pár csepp tökmagolaj és kevés frissen őrölt bors
Ennek a levesnek az elkészítése sem kíván nagy konyhai jártasságot. A vizet felteszem forrni. A zöldségeket megtisztítom (értelemszerűen a borsónak csak a száras végét csippentem le - az egészet hüvelyestől használom fel), megmosom, a hagymát ötcentis darabokra vágom. Amikor a víz forr, a zöldségeket beleteszem, és 7-8 percig hagyom főni. Nem érdemes tovább, mert puhább nem lesz, viszont kifő belőle minden jó. a szín, az íz, a vitamin. A levest náhány borsóhüvely kivételével pürésítem, a mézzel és a sóval ízesítem, majd félreteszem, hagyom kihűlni, végül hűtőbe teszem tálalásig.
Tálalás előtt a mentaleveleket megmosom, felaprítom, a kecsketúróval összekeverem, és nedves kézzel cseresznye nagyságú golyókat formálok belőle. A sonkaszeleteket egy serpenyőben pár perc alatt roppanósra sütöm. A levest tálakba merem, kanalazok a tálakba az egész borsóhüvelyből, csepegtetek rá olajat, és teszek mellé a túrógombócokból néhányat (aki húsmentesen szeretné, itt álljon meg!) valamint egy-egy pármai ropogóst. Az egészet frissen őrölt borssal hintem. Mennyei.
Éva