A hétvégi mediterrán grillpartin nem bírtam magammal. Bár eredendően valóban csak pleskavicát és csevapot terveztem készíteni, mikor kivillant a hűtőfiókból a natúr hámozott zöldpisztácia, egyszerűen nem tudtam ellenállni, és a darált borjúból megmaradt kb. fél kilónyi adagot nekiálltam közel-keleti ihletésű kebabbá formálni. A pisztácia mellett a menta volt még a fejemben, mint alapíz ehhez az ételhez, amit aztán még kiegészítettem halványan ezzel azzal. A fűszeres hús komplementere köret gyanánt így nem lehetett más, mint valami natúr íz. A piaci kosárban üldögélő néhány kis céklafej sámsoni hajkoronája, a csodálatos bordó-zöld színű céklalevelek hívogatóan kókadoztak a kosár oldalán. Össze is állt a kép hamar.
PISZTÁCIÁS-MENTÁS BORJÚKEBAB JOGHURTOS FOKHAGYMÁS PÁROLT CÉKLALEVÉLLEL
hozzávalók
a húshoz
1/2kg darált borjú/bárány (nekem előbbi volt itthon, de gyanítom, hogy utóbbival még bitangabb az íz annak, aki szereti bárányt)
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10dkg natúr sóztatlan, pörköletlen pisztácia
1 csokor menta
1ek só
frissen őrölt bors
1kk szárított kakukkfű
1kk őrölt koriander
a céklalevélhez
1/2 kocka vaj
4 gerezd fokhagyma
4 cékla levele szárastól
1tk só
frissen őrölt bors
pici citrom
tálaláshoz 1-1 pita/naan/lepénykenyér és natúr joghurt (ezek nélkül paleolit a fogás)
A hagymát, fokhagymát, pisztáciát és mentát egy robotgépben durvára őrlöm, majd a sóval, borssal, egyéb fűszerekkel együtt a húshoz dolgozom. A húst ezután fémnyársakra nyomkodom nagyjából egyforma kebabokat formázva, és legalább egy fél napra hűtőbe teszem.
Ez a hús is, mint a legtöbb ilyen, faszénen fogja a legjobb oldalát megmutatni, de vasserpenyőben, legvégső esetben sütőben is elkészíthető. Arra mindenképp vigyázok, hogy ki ne szárítsam, mert azzal nagyon el lehet rontani. Faszénen a legforróbb parázs fölött vagy vasserpenyőben 2-2 perc minden oldalon elég neki, sütőben max 20 perc 195 fokon. Nem kell tőle félni, hogy nem sül át. Át fog.
A céklaleveleket a hús sütésével egy időben kezdem el csinálni, ha forrón szeretném tálalni. Hasonlóképp gondoltam készíteni, mint a spenótot. Ehhez a vajat egy magasabb falú serpenyőben közepes lángon megolvasztom, belereszelem a fokhagymát, és megdinsztelem kicsit. Közben a céklaleveleket a szárukkal együtt megmosom, a leveleket és a szárakat egyaránt 2-3 centis csíkokra vágom. Mehet is a fokhagymás vajba kevés só és bors kíséretében. Mielőtt a levelek teljesen összeesnek, megcsurgatom őket pici citromlével, és elzárom alattuk a gázt. Gyönyörű színük lesz!
Az elkészült húsokat egy-egy lepénykenyérre vagy akár bele teszem, mellé halmozok a céklalevélből, kanalazok rá a joghurtból, és fogyasztom lelkesen.
Éva