Magyarul tejpite néven is ismert, franciául clafoutis (kláfuti), ami pedig a provanszál clafotís szóból ered, ami olyasmit jelent, hogy ellepve, színig töltve. A rém egyszerű elkészítés folyamatát tökéletesen jellemzi ez a szó; készítünk egy kevert tésztát, a tűzálló tálba halmozott gyümölcsöket nyakon öntjük vele, és mehet is a sütőbe. Sokszázéves recept, ehhez mérten kalóriabomba - de lehet okosan is készíteni, ráadásul pár falatnál többet nehéz enni belőle, mert mindenhogy tömős.
CLAFOUTIS
kell hozzá
fél kiló gyümölcs (alma, meggy, cseresznye, eper, barack, banán, szinte bármi)
10 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)
10 dkg nád- vagy nyírfacukor vagy méz
2-3 tojás
vaníliaesszencia vagy valódi vaníliás cukor
3-4 dl tej
2,5 dkg puha vaj
egy (kezeletlen) citrom reszelt héja
A gyümölcsöket mosd meg, magozd ki (az eredeti recept magozatlan meggyet ír, állítólag egész más ízű lesz a süti), borítsd tűzálló tálba. A tészta összes hozzávalóját keverd össze (akár turmixban) és öntsd a gyümölcsökre. Akkor jó, ha pont ellepi. 180 °C-os sütőben légkeverés nélkül fél órát süsd.
Ádám