SPOOON 1-2-3

Mifuti?

2012. május 23. - Bezzegh Éva

Magyarul tejpite néven is ismert, franciául clafoutis (kláfuti), ami pedig a provanszál clafotís szóból ered, ami olyasmit jelent, hogy ellepve, színig töltve. A rém egyszerű elkészítés folyamatát tökéletesen jellemzi ez a szó; készítünk egy kevert tésztát, a tűzálló tálba halmozott gyümölcsöket nyakon öntjük vele, és mehet is a sütőbe. Sokszázéves recept, ehhez mérten kalóriabomba - de lehet okosan is készíteni, ráadásul pár falatnál többet nehéz enni belőle, mert mindenhogy tömős.

CLAFOUTIS

kell hozzá

fél kiló gyümölcs (alma, meggy, cseresznye, eper, barack, banán, szinte bármi)

10 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)

10 dkg nád- vagy nyírfacukor vagy méz

2-3 tojás

vaníliaesszencia vagy valódi vaníliás cukor

3-4 dl tej

2,5 dkg puha vaj

egy (kezeletlen) citrom reszelt héja

A gyümölcsöket mosd meg, magozd ki (az eredeti recept magozatlan meggyet ír, állítólag egész más ízű lesz a süti), borítsd tűzálló tálba. A tészta összes hozzávalóját keverd össze (akár turmixban) és öntsd a gyümölcsökre. Akkor jó, ha pont ellepi. 180 °C-os sütőben légkeverés nélkül fél órát süsd.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr718089818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása