SPOOON 1-2-3

Végrevégrevégrevégrevégreeeee!!! - 1. felvonás

2012. május 05. - Bezzegh Éva

Végre, hogy amikor kimegyek a piacra, elég egy flip-flop, egy póló és egy farmer. (Bár a mostani időjárást elnézve elég távolinak tűnik az a hétvégi nyár!) Végre, hogy nem mindenféle gyökérzöldséggel és almával, meg magokkal telik csak a kocsim, de megszakadhatok az újhagymától, a rebarbarától, a retektől, az epertől, a spenóttól, a gombától, a paradicsomtól, és semmilyen hordozóeszköz űrtartalma nem elég - mindig tudok még pakolni. Végre, hogy színekben pompázik újra a piac, a hűtőm, a tányérjaink a szezonális finomságoktól. Végre, végre, végre, hogy megint alkothatok az üde tavasz, kora nyár telt, hazai termésű ízeiből! Hogy én ezt mennyire vártam!

...Meg azt is nagyon vártam, hogy a szombati piacozásból hazaérve a táskámban lapuló, vagy 20cm átmérőjű shitake gombából, a frissen felfedezett, leírhatatlan ízélményt jelentő camembert-jellegű, csípősre érett, lágy kecskesajtból, a spenótból, az eperből, a rebarbarából alkossak valamit. Az ötletek még ott helyben megfogantak, első körben csak egy jófajta kézműves bagettet kellett beszereznem. Itthon neki is láttam a kigondolt finomságoknak két felvonásban.

SZEZÁMOLAJAS GRILLEZETT SHITAKE GOMBÁN SPENÓTTAL ÉS KÖRTÉVEL SÜLT MÉZES KECSKE-CAMEMBERT

hozzávalók

egy óriás shitake gomba (az enyém majd 300g volt... de több kicsivel is meg lehet oldani a feladatot)

2ek szezámolaj

1/4 vaj

1 nagy gerezd fokhagyma

250g friss spenót

pici citromlé

1 körte

10dkg kecske-camembert

frissen őrölt bors

1ek méz

kísérőnek bagett

A fogás szokás szerint párperces, szinte pucolásmentes, rusztikusan ripsz-ropsz.

A vasserpenyő (faszénen is lehet) alá bedurrantok maxlángon, egy másik serpenyő alatt közepes lángot gyújtok, a vajat bele is dobom rögtön, és még a sütőt is beizzítom grill üzemmódban.

A gombát megmosom, jól megtörölgetem, mindkét oldalát besózom, és bekenem a szezámolajjal. Mehet a vasrácsra grilleződni. A fokhagymát megpucolom (ez az egyetlen), és a vajba reszelem. A spenótot megmosom, megszárítom, szárastól, mindenestől a fokhagyma után küldöm, összeforgatom a vajjal, pici citromlevet csöpögtetek rá, és csak addig párolom, hogy épp összeessen. Közben a gombát fordítom oda is, vissza is, hogy szépen beleégjenek a rácsnyomok. A tüzet minden alatt elzárom, és a készre grillezett gombát "hanyatt" egy tűzálló tálba teszem, az ernyedt spenótleveleket rápakolom. A körtét kimagozom, nem hámozom, csak vékony cikkekre szelem, és elrendezem a spenót tetején. Végül a sajtot felszeletelem, és beborítom vele a zöldségrakottast. Mehet a sütőbe 10 percre, vagy amíg a sajt meg nem pirul.

Forrón tálalom pici mézet csurgatva a sajt tetejére, frissen sült bagettel.

Éva


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr418089790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása