SPOOON 1-2-3

Amikor mindenki egy kicsit zsidó

2012. április 02. - Bezzegh Éva

Húsvétkor vallási meggyőződéstől függetlenül minden család asztalára kerül kalács, ami pedig zsidó eredetű sütemény. Hivatalos neve challah vagy barchesz, természetesen létezik belőle tejes és "húsos" változat (amiben persze nincs hús, viszont cserébe tej és vaj sem, hogy húsos étkezéshez lehessen enni a kóser előírások szerint).

Húsvétra, ha van türelmem hozzá, hatfonatú kalácsot sütök (a fonást Fűszeres Esztitől tanultam), de a sima hármasfonás is remekül megteszi. Előírás ide vagy oda, nekem a tejes változat jobban ízlik, lopott ötlettől vezérelve pedig egy csipet sáfrányt is teszek bele.

CHALLAH

kell hozzá:


50 dkg liszt (lehet részben teljes kiőrlésű)

egy csomag szárított élesztő (a frisset nem szeretem)

2 egész tojás, vagy 4 sárgája

kb. 2-3 dl tej

10 dkg cukor/méz

csipet

10 dkg vaj

esetleg egy csipet sáfrány

A vajat olvaszd fel, legyen folyékony, de ne forró. Az élesztőt futtasd fel cukrozott/mézes tejben, amihez egy csipet sáfrányt is szórhatsz. Az átszitált lisztet (így több lesz benne a levegő) keverd össze az élesztős tejjel, vajjal, tojással, csipet sóval és dagaszd kb. 20 percig (robotgéppel elég 5 perc is). Letakarva, kilisztezett tálban hagyd kelni meleg helyen egy órát. Sodorj belőle rudakat (3-at vagy 6-ot), fond meg a kalácsot és letakarva, most hűvös helyen hagyd kelni egy éjszakán át. Reggel kend meg tojássárgájával a tetejét, süsd ki 200 °C-on (ne használj légkeverést).

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr3418089764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása