SPOOON 1-2-3

Forró kezek, hideg lábak

2012. február 07. - Bezzegh Éva

Gyerekkori kedves élményem ez a film, ami rengeteg hummorral fűszerezve mutatja be egy pár történetét, akik megannyi tortúrán mennek keresztül, hogy végre babájuk születhessen... természetesen a vége happy end.

Mostanság a hideg lábak a szabadban hamar adottsággá lesznek, a forró kezekért pedig az alábbi recepttel sokat tehetünk.

HOT TODDY 

A hot toddy igazából egy gyűjtőnév: a forró alkoholos italokat foglalja magába, mint például a fűszeres almabor, a glögg, más néven forralt bor, a Hot Buttered Rum, a Coquito, a Tom & Jerry, a Wassail, amiknek a leírását hamarosan megosztom... Ezeket mind egy, a tradicionális angolszász recepteket tömörítő, Christopher B O'Hara keze nyomán készült azonos nevű könyvemből merítem, és szabom saját szájízre. (A tojáslikőr is innen van... a csokis is.) Maga a név eredete tisztázatlan: egyes források szerint Indiából származik, ahol a pálmafák nedvéből erjesztett italt hívták hasonlóan, és a skótok "importáltak" a hazájukba. Más leírás szerint a whiskey tréfás elnevezésére utal az Edinburgh-t ellátó Tod vízkútja nyomán (mint ismeretes, maga a whiskey elnevezés a kelta uisge beatha szóból származik, ami vizet jelent). Akárhogy is, a hot toddy-k hot toddy-ja whiskey alapú forró cukros, citromos, vizes ital, ami állítólag csodákat tesz a meghűléses betegségekkel szemben. Érdemes a hagyományokhoz híven lefekvés előtt meginni, vagy hideg, nyirkos időben... ha nem autózunk.

hozzávalók

poharanként

1tk (nyírfa)cukor

1-2 kunkor citromhéj (ha lehet, biocitrom, mert annak tisztább a héja)

3cl scotch, bourbon vagy brandy

1-1.5dl víz

Vizet forralok. Közben a citromot megmosom, zöldséghámozóval hántok személyenként 1-2 csíkot a héjából, a cukorral poharakba adagolom, hozzáadom az alkoholt, majd mindegyiket felöntöm vízzel. Így egy enyhén citrusos, selymes, forró italt kapunk. Nekem azonban nagyon hiányzott belőle a citrom savanykás íze, úgyhogy facsartam bele. A citrom sava ugyan jelentősen kidomborította az alkohol ízét, de ezzel együtt is finomabb lett - nekem... Kinek, hogy tetszik. (Teszem hozzá, ez megint egy alaprecept, amivel lehet variálni - pl. gyömbér, fahéjrd, narancshéj kellően megbolondíthatja.) Akár thermoszba be, szánkó-/sípályára fel! Melegedjetek, Feleim!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7618089732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása