SPOOON 1-2-3

Ki? Noa?

2011. október 28. - Bezzegh Éva

Quinoa. Köznapi nevén perui rizs. Formára és elkészítési lehetőségek tekintetében a köleshez hasonló, kimondottan sokoldalú, finom ízű, kellemes állagú gabonának "látszó tárgy", ami igazából fűféle, ehető kis gyöngyöcskékkel a termésében. Dél-Amerikában honos, főleg Peruban és Bolíviában termesztik már vagy 3-4000 éve, de egyes források szerint vadon termett már 5-7000 éve is. Magas a tápértéke és a rosttartalma, tele van B- és E-vitaminnal, aminosavakkal, vassal, kalciummal, magnéziummal és foszforral, ezen felül rendkívül dús fehérjeforrás (14%). A legjobb hír pedig, hogy lisztérzékenyek és babák is fogyaszthatják, mert nincs benne glutén. Készíthető belőle édes és sós főétel, köret, saláta, desszert, de akár levesbetétnek is jó. Én most egy könnyű reggelit kreáltam belőle... ismét a hagyományos, egészségesnek semmiképp nem mondható tej-finomított gríz-cukor kombó helyettesítésére.

ZABTEJBEN FŐTT MÉZES QUINOA DIÓVAL ÉS FAHÉJJAL

hozzávalók

1/2l zabtej (de készíthető mandulatejből vagy kókusztejből is... az is egy extra jó íz lesz)

12dkg quinoa - vannak források, amik paleoban engedik a használatát

1-2ek méz

2 marék dió

fahéj

igény szerint turbózható tovább reszelt almával és juharsziruppal is, hogy a dióízt fokozzuk

A tejet közepes lángon felteszem forrni, amikor gyöngyözni kezd, beleszórom a quinoát, és puhulásig főzöm alkalmankénti kevergetés mellett. Ha a gyöngyöcskék megpuhultak (minden folyadékot magába fog szívni, nem lesz olyan fehér kása, mint a gríz), félreteszem hűlni. Amikor már nagyjából csak 60-70 fokos, belekeverem a mézet, így annak megmarad a vitamintartalma. Idő közben a diót ledarálom, amivel tálaláskor bőségesen megszórom a főtt quinoát, végül meghintem fahéjjal. Őőőőőrült jó! Ha még vitamindúsabbat szeretnék, reszelhetek bele héjastól almát egy nagylyukú reszelőn, illetve megcsorgathatom kevés juharsziruppal. Legközelebb mákkal és mazsolával fogom kipróbálni. ...Az sem kizárt, hogy a végeredményt egy sütőformába öntöm, 180 fokon megsütöm, felkockázom, és csinálok mellé egy sodót vagy egy fagyit, úgy kínálom desszertnént... végtelenek a lehetőségek. Érdemes kísérletezni. Én fogok. Az eredményeket pedig posztolom is.

Szépnek ígérkezik a hosszú hétvége sok nappal, meleggel. Használjátok ki, irány a természet!

Jó pihenést, aktív hétvégét kívánok!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr418089662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bori 2011.10.30. 13:47:45

Zabtej az íz miatt kell? Normál tejjel nem jó?

Éva_spooon 2011.11.01. 18:18:05

Pont a tehéntejet igyekszünk kiváltani alternatív megoldásokat keresve a megszokott ízek rekonstruálására, mert a tehéntej jelentős egészségkárosító hatása többek között a benne lévő tejcukor miatt ma már közismert. Ahogy mondani szokták: a tehéntej nagyon egészséges - a bocik számára. Elvileg egyetlen emberi szervezet sem alkalmas az emésztésére, sokaknál ez szélsőséges allergiás és autoimmun reakciókban meg is mutatkozik. Számos helyen utánaolvashatsz a neten. Pl. itt: http://www.natursziget.com/egeszseg/20060322tej vagy itt: http://www.jantraklub.hu/index.php?cmd=cikk&id=95, de ajánlom Neked Szendi Gábor Paleolit táplálkozás c. könyvét is. Ízelítőnek: "Az ember számára csak az anyatej természetes táplálék, az is csak csecsemõkorban. Minden más állat tejének összetétele (még a mostanában nagyon felkapott kecske és juh teje is!) lényeges alkotóelemeiben eltér az anyatejtõl. Az orvostudomány egyik legnagyobb ellentmondásai közé tartozik az, hogy amíg a gyermekek táplálkozásáról szóló fõiskolai tankönyvben részletesen szó esik a tej rendkívül káros hatásairól, addig néhány oldallal késõbb, mint természetes tápanyagnak, mindennapi alkalmazására buzdít! Ismeretes, hogy hároméves kora után a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz nevû enzim termelõdése a magyar emberek egyharmadában elégtelen - emiatt a tejcukor emésztése is az!
(Forrás: Dr. Szél Éva - Az egészséges gyermek fejlõdése, táplálása, gondozása)A tehéntej fogyasztása az ember számára bizonyos értelemben képtelenségnek számít. Ha egészségügyi szempontból vizsgáljuk a tejet, mint táplálékot, azt találjuk, hogy bár elvileg magas értékû fehérjeforrás, azonban emésztése során rengeteg savasító melléktermék keletkezik, ezekbõl pedig ekcéma, asztma, allergia, légúti-, nõgyógyászati-, és ízületi betegségek alakulnak ki. Ismeretes, hogy a nyers diófélék, olajos magok és a csíráztatott gabona semmiben nem maradnak le a tej mögött, sõt ezek létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal látnak el bennünket azonnal beépíthetõ formában és méreganyag nélkül."
süti beállítások módosítása