SPOOON 1-2-3

Megkésve bár...

2011. október 06. - Bezzegh Éva

Lassan másfél éve ígérgetjük, hogy az első Czifray-versenyünk pályamunkáit megosztjuk a Nagyérdeművel, de ezidáig összesen a fehércsokis-kardamomos sült tejberizstortát és a kókuszos rizsrkémpudingot sikerült feltennünk. Nos, a hétvégi hűvösre felkészülve egy kis trópusi hangulatot csempészek a virtuális konyhánkba, hátha ez némiképp ellensúlyozza a borongós őszi hangulatot, ami innentől vár ránk.

FŰSZERES KÓKUSZOS RIZS-CUSTARD MARACUJA TOPPINGGAL

Mielőtt a receptbe belemerülnénk, egy pár szót a maracujáról... passion fruit-ról... passió gyümölcsről... ahogy tetszik.

A maracuja Dél-Amerika vidékein honos évelő, kúszó növény, de termesztik még Közép-Amerikában, Indiában, Ausztráliában és Új-Zélandon, Észak-Amerika melegebb államaiban, Kelet- és Dél-Afrikában, sőt Európán belül Portugáliában is, tehát többnyire trópusi és szubtrópusi vidékeken, melegebb éghajlaton. Bár létezik a grapefruit méreteket is elérő "arany" változata, az elterjedtebb mégis a lime-nagyságú sötét, barnás lila gyümölcs. Akkor érett, ha ráncos a bőre, de a banánhoz, mangóhoz, avokádóhoz hasonlóan utánérő típus, tehát ha csak sima bőrűt találunk az üzletben, nem kell megijedni: pár nap alatt az asztalon egy tálban utoléri önmagát. Jellegzetes fanyar-édes ízével és látványos sárga-fekete, magos-lédús húsával kiváló hozzávalója gyümölcsleveknek, gyümölcssalátáknak, koktéloknak, és remek kísérője különböző desszerteknek (sajttortával is isteni, vagy a fehércsokis kuszkusztortámmal). Magas a béta-karotin-, a kálium-, a C-vitamin- és a rosttartalma, ásványi anyagokban rendkívül gazdag - magas vérnyomással élőknek kimondottan ajánlott.

A passió nevet a gyümölcs misszionáriusoktók kapta, akik úgy vélték, a növény virágának, a golgotavirágnak egyes részei idézik Krisztus szenvedéseit: ezek szerint a bibék a három szeget jelképezik, amivel Jézust keresztre feszítették, a korona a töviskoszorút, az öt porzó pedig Krisztus sebeit szimbolizálja. 

Hozzávalók

a custard-höz

7.5dl kókusztej 

10dkg kerek szemű rizs 

1 rúd fahéj 

½tk őrölt szerecsendió 

½tk őrölt szegfűszeg 

30g kókuszreszelék 

3ek méz 

3 tojás 

2 tojás sárgája 

befejezésül

8db passion fruit 

mentalevél a díszítéshez 

Minden hozzávalót a tojások kivételével egy tapadásmentes falú edénybe zúdítok, elkeverem, és forrásig melegítem, majd alacsony lángon gyakori kevergetés mellett sűrűre főzöm a tejberizst. A sütőt 160 fokra előmelegítem. Amikor az alap kész, a fahéjrudat eltávolítom belőle. A tojásokat és a sárgákat együtt felverem, a meleg, fűszeres tejberizst ráöntöm, és alaposan elkeverem. Kis decis tálkákba szétkanalazom a custard-ot, és a tálkákat egy tepsibe állítom. A tepsit addig töltöm vízzel, hogy a tálkák feléig érjen. Az előmelegített sütőben 30 percnyi gőzfürdőben aszalom a custard-öket. Ha megsült a tetejük, kiveszem, és lehűtöm őket. Tálaláskor mindegyikre egy passion fruit belsejét kanalazom, mentalevéllel díszítem. 

A Várban Pálinka- és Kolbászfesztivál van mától. Én ugyan most egyiket sem fogyaszthatom, de meg fogok ott fordulni. Ti se hagyjátok ki, ha tehetitek!

Szép hétvégét!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2318089646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása